otvoreno pismo

Europarlamentarac Waitz: Prekomjerna sječa na područjima pod upravom Hrvatskih šuma

15.09.2021 u 13:35

Bionic
Reading

Europarlamentarac i supredsjedatelj Europske stranke zelenih Thomas Waitz pokrenuo je medijsku kampanju kako bi upoznao javnost s razmjerima štete uzrokovane prekomjernom sječom na područjima kojima upravljaju Hrvatske šume, priopćio je u srijedu Zeleni odred

Waitz je kampanju pokrenuo nakon što je tijekom srpnja posjetio Hrvatsku, gdje je na poziv Zelenog odreda obišao devastirana šumska područja obuhvaćena Eko mrežom Natura 2000, kaže u priopćenju Zeleni odred.

U otvorenom pismu koje je uputio EU-ovom povjereniku za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijusu Sinkevičiusu upozorio je na "alarmantno stanje u hrvatskim šumama, posebno na području Crne Mlake, posebnom ornitološkom rezervatu smještenom južno od Zagreba, gdje je svjedočio kršenju propisa Natura 2000 te Ramsarske konvencije".

Waitz u pismu naglašava kako je Crna Mlaka posebni ornitološki rezervat, nizinska zona s jedinstvenim hidrografskim i vegetacijskim karakteristikama, na kojoj je prema izvješću Zelenog odreda u zadnjih 10 godina posječeno više od 3000 hektara šuma, iako je riječ o području pod strogom zaštitom Nature 2000.

Za taj, kako ga je nazvao, ekocid izravno je prozvao državnu tvrtku Hrvatske šume, koja je za navedeno područje povukla europska sredstva kroz Program ruralnog razvoja, kako bi štitila i očuvala to jedinstveno stanište.

Waitz kaže da je područje puno čistih sječa koje su izvedene masivnim strojevima, a provjerom tuljaca (plastične cijevi koje služe za zaštitu mladih stabala) ustanovio je da su oni prazni ili ispunjeni suhim mladim stablima, koja su trebala biti posađena kako bi upijala sve veće količine CO2 iz atmosfere.

Upozorava da je takvo gospodarenje zaštićenim područjima, za što su povučena europska sredstva, suprotno od onoga na čemu se bazira europska Strategija Zelenog plana i bioraznolikosti.

Pozvao je europskog povjerenika da ispita koliko je europskog poreznog novca upotrijebljeno "u ovom besmislenom pokušaju pošumljavanja ovog područja i zašto se to ne smatra golosjekom".

U Zelenom odredu kažu da je Waitz obišao i Varoški Lug i Bilogoru, gdje je također utvrdio razmjere ekološke katastrofe.