šef ryanaira u zagrebu

O'Leary u Zagrebu predstavio investiciju vrijednu 300 milijuna dolara i poručio: 'Ryanair ulaže u Hrvatsku kako bi joj pomogao u oporavku turističke industrije'

21.09.2021 u 15:42

Bionic
Reading

Vodeći europski niskobudžetni avioprijevoznik Ryanair u Zagrebu je predstavio svoj prvi zimski red letenja, prema kojemu će glavni grad Hrvatske biti povezan s ukupno 24 linije s europskim odredištima poput Londona, Pariza, Milana, Malage i Napulja, a novi zimski red letenja predstavio je osebujni izvršni direktor te aviokompanije Michael O'Leary

Ranije, ovoga ljeta, Ryanair je otvorio svoju zagrebačku bazu s prvim zrakoplovom, a ona bi se u prosincu trebala povećati na ukupno tri zrakoplova. Ta je investicija vrijedna 300 milijuna dolara, a omogućit će 100 izravnih radnih mjesta i ukupno više od 750 radnih mjesta u Hrvatskoj, Ryanair stoga nastavlja s oporavkom i postupno obnavlja turizam i radna mjesta nakon pandemije covida-19, poručuju iz te kompanije.

Izvršni direktor Ryanaira Michael O'Leary na konferenciji za medije u Zagrebu u povodu toga je izjavio:

'Ryanair ulaže u Hrvatsku kako bi joj pomogao u oporavku turističke industrije nakon covida i ojačao povezanost s ostatkom Europe jer Ryanair nastavlja rasti, a zračni prijevoz se vraća na razinu prije pandemije. Budući da Ryanair ove zime preuzima 55 novih zrakoplova Gamechanger B737-8200, sa zadovoljstvom baziramo tri nova zrakoplova u Zagrebu koji će tijekom prve Ryanairove zime s bazom u Zagrebu letjeti na ukupno 24 linije.'

Kako bismo proslavili ove 24 nove zimske linije, dodao je O'Leary, pokrećemo prodaju sjedala po cijeni od samo 150 kuna/19,99 eura u jednom smjeru za putovanja do kraja studenoga 2021. godine. Sjedala po promotivnim cijenama potrebno je rezervirati do četvrtka 23. rujna, u ponoć. Budući da će se ove nevjerojatno niske cijene brzo rasprodati, savjetujemo putnicima da već danas osiguraju svoja mjesta putem internetske stranice Ryanaira, poručuje O'Leary.

Odgovarajući na pitanja novinara rekao je da na tržištu, u Zagrebu, ima prostora i za Croatia Airlines i za Ryanair, te da oni nemaju namjeru uništiti Croatia Airlines.

'Ryanair uvodi 24 nove linije iz Zagreba u idućih šest mjeseci, a CA je u tri godine uvela samo tri nove linije i dobila je 12 milijuna eura pomoći od države Mi nismo ništa niti išta tražimo. Stalo nam je da CA živi i nismo došli tu da bi ju uništili nego smo došli stvoriti zdravu konkurenciju, a kako linija prema Dublinu nije uništila poljski LOT ni AirLingus tako neće ni CA', rekao je O'Leary.

  • +7
Konferencija za medije Michaela O'Learyja, izvršnog direktora tvrtke Ryanair Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Osvrnuo se potom i na zagrebački aerodrom koji je, kako je rekao među najskupljima u Europi. Smatra i da nešto ne štima kada u državi koja se bazira na turzmu, a aerodrom, u glavnom gradu koji je približno veličine Dublina, ima svega 3,5 milijuna putnika godišnje.

'Dublin ima 30 milijuna. Zagrebačku brojku ostvari u skoro tjedan dana', kazao karikirajući je O'Leary.

Smatra da će Croatia Airlines preživjeti dolazak Ryanaira u Zagreb jer se te dvije aviokompanije ne natječaju na većini svojih ruta. Pri tome, napomenuo je, zagrebačka zračna luka želi rast i Ryanaira i Croatia Airlinesa.

U prvoj godini letenja za Zagreb očekuje da će Ryanair prevesti milijun putnika, a glavni grad Hrvatske smatra novom, uzbudljivom turističkom destinacijom.

24 destinacije

Ryanair će ove zime prometovati na 24 međunarodne linije iz Zagreba: Baden Badenu, Baselu,  Brusselsu, Dortmundu,Dublinu, Dusseldorfu,  Eindhovenu, Frankfurtu, Gothenburgu, Londonu, Malagi, Malti, Malmeu, Manchesteru, Memmingenu, Milanu, Napulju, Oslu, Parizu,  Pafosu, Podgorici, Rimu, Sofiji i Solunu.

'Zagreb je zimska city break destinaciju za koju najveći interes postoji u Velikoj Britaniji, Švedskoj, Njemačkoj, Francuskoj i Belgiji', kazao je O'Leary dodavši da postoji mogućnost prometovanja na određenim linijama iz Zadra i u zimskom redu letenja.

Istaknuo je da je Zagreb povijesni grad kojeg ljudi dosad nisu mogli doći posjetiti. Naveo je da je 75 posto putnika na linijama te aviokompanije za Zagreb dolazećih te da bi zagrebački aerodrom mogao u sljedeće tri godine doseći sedam milijuna putnika.

Ryanair Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia