promjena turbine

Nuklearna elektrana Krško trebala bi se uskoro ponovno uključiti na mrežu

28.10.2022 u 15:22

Bionic
Reading

Obnova Nuklearne elektrane Krško protekla je većim dijelom bez problema, rekao je u petak dugogodišnji direktor Nuklearne elektrane Stane Rožman najavivši skori početak rada nakon remonta

Do određenog zaostanka došlo je jedino u zamjeni visokotlačne turbine zbog kvara na dva specijalna stroja. Prema Rožmanovim predviđanjima, nuklearka će ponovno biti priključena na elektroenergetsku mrežu oko 7. studenog. "Na dobrom smo putu da se uskoro vratimo u mrežu i da nastavimo sa stabilnom opskrbom kao i do sada", rekao je Rožman.

Po njegovim riječima, obnova, koja je započela 12. listopada i trebala trajati do 2. studenoga, uz iznimku jednog slučaja, teče besprijekorno i glatko. Stanje materijala i opreme je odlično, pa će se postrojenje, koje završava svojih prvih 40 godina rada, vratiti u sustav u izvrsnom stanju.

Prema riječima direktora, elektrana je spremna za još 20 godina rada, a uspostavljene su i sve potrebne procedure za produljenje njezina rada do 2043. Nuklearku je danas posjetio i premijer Robert Golob, po čijim riječima je Nuklearna elektrana Krško sinonim za stabilnu, pouzdanu i sigurnu nuklearnu elektranu u Europi. Suvlasnici nuklearke Krško su slovenska GEN Energija i Hrvatska elektroprivreda (HEP).

sve osim nogometa

Učitavanje...