najveći europski opskrbljivač

Norveška očekuje još dugoročnih ugovora za kupnju plina

20.12.2022 u 16:05

Bionic
Reading

Norveške energetske tvrtke vjerojatno će zaključiti još dugoročnih ugovora o prodaji plina europskim potrošačima, na što ih vlada i potiče, rekao je norveški premijer Jonas Gahr Stoere Reutersu u utorak

"Izgleda da će ih biti još, još dogovora o takvim ugovorima", rekao je Stoere. Govoreći dan pošto je Europska unija ograničila cijenu plina, Stoere je rekao da ne očekuje da će više norveškog ukapljenog prirodnog plina biti izvezeno izvan Europe zbog te odluke država članica EU-a.

Norveška je u protekloj godini pretekla Rusiju kao najveći europski opskrbljivač plinom. Državni Equinor najveći je izvoznik u EU. "Norveška nema koristi od visokih i nestabilnih cijena plina u Europi", rekao je norveški premijer. "To se održava na naše cijene energije i izazov je za naša kućanstva i poduzeća, ali i za mene politički", dodao je.

Ministri energetike država članica EU-a dogovorili su u ponedjeljak ograničenje cijena plina. Odlučili su da se mehanizam za ograničenje cijene plina aktivira kada cijena dosegne 180 eura po megavat satu i 35 eura više od referentne cijene LNG u razdoblju od tri dana uzastopno. Mehanizam će se moći pokrenuti od 15. veljače sljedeće godine.