KORAK NAPRIJED

Njemački ministar spreman na ustupke oko zajedničke sheme osiguranja depozita

06.11.2019 u 16:31

Bionic
Reading

Njemački ministar financija Olaf Scholz poručio je u srijedu da je spreman na ustupke u pregovorima o europskom programu osiguranja bankovnih depozita, upozoravajući ipak da bi težište odgovornosti trebalo biti na zemljama-članicama

Europska komisija poziva članice eurozone da nastave pregovore o kontroverznoj zajedničkoj shemi osiguranja depozita, važnom elementu planirane bankovne unije koja bi trebala zaštititi 19-članu zonu primjene zajedničke europske valute od mogućih financijskih kriza.

Njemačka se dugo protivila europskom programu osiguranja depozita, strahujući da bi se sredstva njemačkih banaka koristila za podupiranje posrnulih zajmodavaca u slabijim gospodarstvima.

Sada iz Berlina stižu poruke da su spremni na ustupke.

"Poboljšani okvir bankovne unije trebao bi uključivati ​​neki oblik zajedničkog europskog mehanizma osiguranja depozita", napisao je Scholz u Financial Timesu (FT), napominjući da to "nije mali korak za njemačkog ministra financija".

"Europska shema reosiguranja depozita značajno bi povećala otpornost osiguranja depozita na nacionalnoj razini", priznaje njemački ministar.

Upozorava ipak na preduvjete koji bi morali biti ispunjeni da bi se takva shema mogla uspostaviti. Tako bi težište odgovornost i dalje trebalo biti na tijelima zemalja-članica, što bi trebala biti središnja točka europske sheme, naglašava.

Među preduvjetima koje bi države članice morale ispuniti izdvaja i dodatno smanjenje rizika koji proizlaze iz nenaplativih zajmova i državnih dugova, te usklađivanje poreznih stopa.

Svi ti zahtjevi mogli bi stvoriti teške prepreke, napominje dpa.

U prilogu za FT njemački ministar financija napomenuo je i da je snažnija bankovna unija, kao dopuna uniji tržišta kapitala, potrebna zato što će nakon brexita London, kao svjetsko financijsko središte, biti izvan Europske unije, a eurozona se ne može osloniti na financijske usluge iz Sjedinjenih Država ili Kine.

"Nakon višegodišnjih rasprava ovaj zastoj treba prekinuti", zaključuje Scholz.