Razuzdani šoping

Nikad prije kompanije nisu probile ovu čarobnu granicu od 1000 milijardi dolara

08.04.2018 u 21:31

Bionic
Reading

Solidan gospodarski rast, hrpa gotovine u rukama kompanija i porezno rasterećenje u SAD-u samo su neki od razloga koji leže iza preuzimanja i spajanja vrijednih rekordnih 1,2 bilijuna dolara u prva tri mjeseca ove godine

Predviđanja objavljena početkom godine o tome kako će 2018. biti godina za preuzimanja i spajanja uvelike se ostvaruju. Podaci objavljeni ovih dana pokazuju da su u prva tri mjeseca ove godine transakcije u kojima kompanije preuzimaju vlasničke udjele u drugim tvrtkama dosegnule rekordnu vrijednost za jedno tromjesečje.

Prvo je 20. ožujka analitička kuća Dealogic, koja prati tržište spajanja i preuzimanja (tzv. M&A, mergers & acquisitions), objavila da je vrijednost do tada objavljenih transakcija premašila tisuću milijardi, odnosno bilijun, dolara. To je bilo najkraće razdoblje u povijesti u kojem je od početka godine dosegnut spomenuti iznos. Nakon priopćenja Dealogica ovih dana stigle su i druge brojke koje potvrđuju izrazito optimističan trend.

Tvrtka Thomson Reuters, jedna od vodećih kompanija koje prate korporativne transakcije, objavila je da je u prvom tromjesečju vrijednost M&A transakcija dosegnula 1,2 bilijuna dolara što je bilo čak 67 posto više nego u istom razdoblju lani. Thomson Reuters svoje podatke temelji na čak 10.338 takvih transakcija objavljenih do kraja ožujka, što je desetak posto manje nego lani, odnosno znak da je prosječna vrijednost transakcije ove godine viša nego u prvom kvartalu 2017.

Sličan trend zabilježila je i analitička tvrtka Mergermarket koja je u srijedu temeljem podataka o gotovo 3800 preuzimačkih transakcija objavila da je njihova vrijednost u prva tri mjeseca premašila 890 milijardi dolara, što je 18 posto više nego lani u istom razdoblju. Sve brojke samo su potvrda trenda koji se mogao naslutiti iz ankete koju je Thomson Reuters proveo na prijelazu godine. U toj je anketi barem 60 posto kompanija među prva tri prioriteta za gotovinu koja im je na raspolaganju u korporativnim riznicama stavilo "financiranje akvizicija".

  • +13
Ni pad dionica na njujorškoj burzi nije usporio tempo spajanja i preuzimanja Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Rekordne brojke posljedica su nekoliko povoljnih faktora koji su se poklopili u proteklom razdoblju. Velike svjetske korporacije su u posljednjih nekoliko godina relativno uspješno poslovale zahvaljujući generalno rastućem trendu svjetske ekonomije. Uz vrlo aktivno iskorištavanje svih mogućih rupa u poreznoj regulativi one danas raspolažu s popriličnim iznosima nakupljenog profita u svojim bilancama. Ako im to nije dovoljno na novčanom tržištu prevladavaju uglavnom niske kamatne stope što pridonosi pritisku da se investicije provedu što prije kako bi se iskoristile povoljne okolnosti.

Na dobro raspoloženje šefova kompanija utjecao je i optimizam koji je uglavnom prevladavao na burzama vrijednosnih papira početkom ove godine. Poseban poticaj stigao je i iz dobrih vijesti o rastu europske ekonomije, kao i o poreznom rasterećenju američkih kompanija. Podaci Thomson Reutersa pokazuju da je vrijednost preuzimanja i spajanja u Europi udvostručena u odnosu na prošlu godinu, u SAD-u je rast iznosio 67 posto, a na azijskom tržištu ipak nešto skromnijih 11 posto.

Pojedini analitičari komentiraju kako je uspjeh u prvom kvartalu posljedica strateških odluka kompanija koje su se planirale već dulje vrijeme, odnosno da su tvrtke postale "agresivnije u sklapanju poslova koji imaju strateškog smisla". No, upozoravaju i da su direktori kompanija ipak postali nešto oprezniji u procjenama mogućih koristi posebno kad se radi o vrlo skupim preuzimanjima.

Među transakcijama koje su odjeknule u protekla tri mjeseca svakako je jedna od najglasnijih bila ona između njemačkih energetskih kompanija E.ON i RWE. U kompleksnom dogovoru između dvije velike njemačke kompanije doći će do konsolidiranja imovine između dvije tvrtke u nekoliko poteza iz čega bi E.ON trebao proizaći kao najveći europski distributer električne energije, a RWE bi trebao završiti kao jedan od dva najveća proizvođača obnovljive energije u Europi. Ukupna vrijednost svih transakcija uključenih u sporazum procjenjuje se na čak 60 milijardi eura. Sama konsolidacija među spomenutim kompanijama bi, upravo zbog kompleksnosti, trebala biti dovršen tek krajem 2019.

S druge strane Atlantika među najvećim preuzimanjima bila je transakcija u kojoj je zdravstveni osiguratelj Cigna Corp. objavio preuzimanje farmaceutskog lanca Express Scripts za 67 milijardi dolara. Express je lani ostvario prihode od stotinjak milijardi dolara, a kompanija u kojoj je zaposleno tridesetak tisuća ljudi bavi se maloprodajom lijekova i nizom drugih povezanih usluga.

U SAD-u je krajem siječnja objavljeno i da je tvrtka Keurig ponudila dvadesetak milijardi dolara za preuzimanje kompanije Dr Pepper Snapple. Keurig je u Americi poznat po proizvodnji aparata za kuhanje kave i pripadajućih jednokratnih doza, dok su Dr. Pepper i Snapple popularna bezalkoholna pića iz kompanije koja uz njih proizvodi i druge napitke pod brendovima 7UP, Schweppes, Sunkist, RC Cola i A&W.

No, tržište spajanja i preuzimanja imalo je i svoje negativne trenutke u prvom kvartalu, a jedan od najvažnijih je bilo zaustavljanje preuzimanja vrijednog gotovo 120 milijardi dolara u kojem je tvrtka Broadcom trebala preuzeti američki Qualcomm. Obje kompanije bave se proizvodnjom poluvodiča i čipova za mobitele i druge proizvode, a Broadcom je već dulje vrijeme pokušavao preuzeti Qualcomm na sve moguće načine.

  • +24
Administracija Donalda Trumpa spriječila je mamustski posao Broadcoma vrijedan više od 120 milijardi dolara Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Iako je veći dio proizvodnje i osoblja Broadcoma smješten u SAD-u kompanija je sve do ovih dana službeno sjedište imala u Singapuru zbog čega je potencijalna transakcija bila pod nadzorom američkih vlasti koje imaju autoritet zaustaviti preuzimanja i spajanja za koja procijene da ugrožavaju nacionalnu sigurnost. Mada je Broadcom još i ranije najavio da će sjedište prebaciti u SAD, američki predsjednik Donald Trump zaustavio je sredinom ožujka preuzimanje odlukom u kojoj navodi zabrinutost za nacionalnu sigurnost SAD-a ako se transakcija provede.

Neki analitičari financijskih tržišta rekli su da bi Trumpov potez mogao ponešto zauzdati optimizam u spajanjima i pripajanjima kompanija u nastavku godine. Tome pridonosi i rast rizika nakon što je Trump najavio uvođenje niza carina usmjerenih protiv Kine, ali i drugih trgovinskih partnera SAD-a, koji se odrazio i na tržišta kapitala. No, sve dok takve odluke ne prikažu i svoj pravi efekt na globalne ekonomske tokove, može se očekivati da će direktori kompanija i dalje, barem kratkoročno, nastaviti svoj razuzdani korporativni šoping.