ISTRAŽIVANJE EY-A

Menadžeri optimistični: Najavljuju nova preuzimanja i očekuju gospodarski rast

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 29.01.2018 11:58
  • Objavljeno 29.01.2018 u 11:58
U istraživanju je sudjelovalo više od 140 izvršnih direktora iz središnje i jugoistočne Europe

U istraživanju je sudjelovalo više od 140 izvršnih direktora iz središnje i jugoistočne Europe

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Revizorsko-konzultantska tvrtka EY objavila je rezultate istraživanja Capital Confidence Barometer za 2018. godinu u kojem je čak 99 posto izvršnih direktora iz središnje i jugoistočne Europe izrazilo optimizam o kretanjima na tržištu spajanja i preuzimanja. Unatoč političkoj i ekonomskoj neizvjesnosti u Europskoj uniji, više od polovice ispitanika (56 posto) planira aktivno ulaziti u nove transakcije, a 79 posto ih očekuje nastavak gospodarskog rasta

U istraživanju je sudjelovalo više od 140 izvršnih direktora iz središnje i jugoistočne Europe, a koji su posebno naglasili kako u 2018. godini očekuju stabilan rast korporativnih prihoda, bolju dostupnost kredita i učinkovitije vrednovanje kapitala na globalnoj i lokalnoj razini. Prema istraživanju, koje EY provodi od 2009. godine, 22 posto ispitanika istaknulo je upravo aktivnosti spajanja i preuzimanja te zajednička ulaganja i saveze kao priliku za širenje svog poslovanja i rast.  

„Rezultati ovog istraživanja pokazuju kako je porastom optimizma u pogledu ekonomskih i financijskih uvjeta stvoreno idealno okruženje za širenje poslovanja i stvaranje novih vrijednosti. U odnosu na naša istraživanja u proteklim godinama, zamjetan je porast broja čelnih ljudi koji su iskazali spremnost provođenja aktivnosti spajanja i preuzimanja u ovoj godini, što je posebno ohrabrujuće“, rekla je Lena Habuš, voditeljica EY Odjela savjetovanja pri poslovnim transakcijama.

Istraživanje, čiji je cilj procijeniti razinu povjerenja tvrtki u ekonomske pokazatelje, otkriva da izvršni direktori iz središnje i jugoistočne Europe kao glavne izazove poslovanja navode utjecaj digitalne tehnologije i transformaciju poslovnih modela (27 posto) te porast konkurencije u vidu tvrtki iz drugih sektora (26 posto). Tvrtke nastoje proaktivno pristupiti tim izazovima kroz strateško zapošljavanje i ciljano osposobljavanje te pripremu zaposlenika za tehnološke promjene. Čak 43 posto ispitanika smatra kako će širenje dijaloga i uključivanje svih dionika u raspravu postati ključno za definiranje uspješnog procesa širenja poslovanja.

  • +17
  • +14

Dodjela nagrada Zlatna kuna najboljim tvrtkama i gospodarstvenicima po izboru HGK-a

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Govoreći o izazovima i okolnostima na tržištu, 80 posto izvršnih direktora svoja bi ulaganja usmjerila u telekomunikacije, 70 posto njih bi ulagalo u tehnologiju, dok bi 69 posto ispitanika ulagalo u biomedicinske projekte, a s geografske točke gledišta voljni su ulagati u SAD, Grčku, Tursku, Češku i Rumunjsku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!