MEGA TRANSAKCIJA

Bruxelles odobrio Bayerovu kupnju Monsanta

21.03.2018 u 14:17

Bionic
Reading

Njemački konglomerat Bayer dobio je u srijedu zeleno svjetsko Europske unije za kupnju američkog proizvođača sjemenja i pesticida Monsanta u najnovijoj krupnoj transakciji koja će iz temelja promijeniti agrokemijsku industriju

Spajanjem teškim 62,5 milijardi dolara nastat će kompanija koja će kontrolirati više od četvrtine svjetskog tržišta sjemenja i pesticida, napominje Reuters.

U Europskoj komisiji tumače da je Bayer otklonio njihove dvojbe predloženom prodajom imovine kojom je ojačana pozicija konkurenta BASF-a.

"Naša odluka jamči istinsku konkurenciju i inovacije na tržištima sjemenja, pesticida i digitalne poljoprivrede i nakon ovog spajanja", zaključuje u priopćenju povjerenica EU-a za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

"Posebno smo vodili računa o tome da broj globalnih igrača koji aktivno konkuriraju na tim tržištima ostane isti", dodala je Vestager.

Bayer je BASF-u odlučio prodati određene dijelove imovine vezane za proizvodnju sjemenja i herbicida za 5,9 milijardi eura i omogućiti mu pristup globalnoj digitalnoj platformi za poljoprivrednike. Prodat će im također poslovanje sa sjemenjem povrća.

Konsolidacijski val u sektoru potaknule su klimatološke promjene, konkurencija u izvozu pšenice i posustajanje globalne poljoprivrede, a rezultat je povezivanje američkih Dowa i Duponta, te ChemChine i švicarske Syngente, objašnjava Reuters.

Poljoprivredne i udruge za zaštitu okoliša suprotstavljaju se tim spajanjima, strahujući zbog moći tih kompanija i prednosti koje im jamče digitalni podaci o poljoprivredi. Poljoprivrednici ih koriste pri donošenju odluka o sjetvi, plijevljenju, špricanju, gnojenju i berbi, objašnjava Reuters.