SPAJANJA I PREUZIMANJA

U 2016. zahuktale se vlasničke rošade, no megatransakcije tek slijede

09.01.2017 u 06:38

Bionic
Reading

Na hrvatskom tržištu kapitala u 2016. intenzivirana su strateška vlasnička preslagivanja, a posebno je bila zanimljiva završnica godine, u kojoj su zaključene dvije velike transakcije – prodaja Splitske banke i trgovačkog lanca Billa - te najavljeno vraćanje Ine u domaće ruke

Stranim ulagačima u Hrvatskoj i dalje su primamljivi financijski sektor i trgovina, a u posljednje vrijeme povećan je interes za akvizicijama u turizmu, IT-u i energetici.

Dvije najveće akvizicije dogodile su se krajem godine. Riječ je o kupnji Splitske banke, čiji je vlasnik sada OTP banka, te Sparovom preuzimanju trgovačkog lanca Billa u Hrvatskoj. Premda nisu objavljeni podaci o kupoprodajnim cijenama, obje transakcije zasigurno premašuju iznos od 100 milijuna eura.

Mađarska OTP banka je kupnjom Splitske banke od francuskog Societe Generalea napravila velik iskorak prema vrhu hrvatskog bankarstva. Procjenjuje se da će nakon konsolidiranja nove akvizicije OTP banka s oko 11 posto zauzimati četvrtu poziciju na tržištu.

Zasad je ostalo nepoznato je li prodaja OTP banke znak da Societe Generale definitivno napušta Hrvatsku ili je to tek uvod u očekivanu kupnju Zagrebačke banke.

Spar puše za vrat Konzumu

Konsolidacija je nastavljena i na zasićenom tržištu maloprodaje, na kojem je Spar Austria preuzeo od Rewe grupe 62 trgovine Bille u Hrvatskoj s logističkim centrom u Svetoj Heleni. Ovom akvizicijom bitno su se promijenili odnosi snaga te je Spar s Billom postao drugi najveći maloprodajni lanac s 4,2 milijarde kuna prometa iza i dalje neprikosnovenog Konzuma.

U sektoru proizvodnje hrane i pića tempo i dalje diktira Agrokor. Ove godine Todorić nije ostvario značajnije akvizicije, ali je zato privukao strateškog partnera za proizvodnju zamrznutog voća i povrća. Riječ je o belgijskoj kompaniji Ardo, s kojom je Agrokor u lipnju potpisao joint venture ugovor vrijedan 400 milijuna kuna o zajedničkom ulaganju u njegovu tvrtku Vinka, s ciljem da ona postane vodeća kompanija za proizvodnju zamrznutog voća i povrća u srednjoj i istočnoj Europi.


Među stranim ulagačima u pohodu na hrvatsko tržište pića iskazala se češka Kofola, a preko svoje slovenske tvrtke Radenska preuzela je Podravkinu tvornicu vode Studenac.

Valamar Riviera realizirala je još jednu u nizu akvizicija u turističkom sektoru. U suradnji s AZ fondom preuzela je od države 50 posto udjela u Imperialu s Raba za 35 milijuna eura. Najveće vlasničko preslagivanje u turizmu bila je prodaja pulskog Arenaturista. Goldman Sachs, odnosno njegov nekretninski fond The Whitehallom, u ožujku je prodao većinski paket dionica tvrtki Euro Sea Hotels koja posluje pod okriljem brenda Park Plaza za 117 milijuna eura. U transakciju su uključeni i domaći mirovinski fondovi AZ i PBZ CO, a stekli su 10 posto dionica.

Na telekomunikacijskom tržištu nastavljen je trend okrupnjavanja dvjema transakcijama: Vipnet je nakon dugih pregovora preuzeo Metronet, a Optima Telekom objavio je pripajanje H1.

Živahno je i na startup sceni, na kojoj mete preuzimanja postaju tvrtke koje su već postigle globalnu prepoznatljivost. Tako je kupca našao osječki Farmeron, poznat po aplikaciji za vođenje stočarskih farmi. Preuzela ga je američka tehnološka tvrtka Virtus Nutrition, specijalizirana za proizvodnju stočne hrane.

U 2017. na pomolu megatransakcije

Analitičari procjenjuju da bi ova godina mogla donijeti još više transakcija, čemu pridonose pozitivno makroekonomsko okruženje i pojačan interes stranih ulagača.

Glavne mete bit će izvozno orijentirane male i srednje tvrtke koje su proteklih godina zauzele snažan tržišni položaj u pojedinim nišama.

Međutim, najavljeni povratak Ine u domaće ruke operacija je koja bi po značenju i vrijednosti mogla nadmašiti sve dosadašnje. Za kupnju MOL-ovog vlasničkog udjela Vlada treba osigurati najmanje milijardu eura, a s obzirom na to da povećanje javnog duga ne dolazi u obzir, jedan od najizglednijih modela kojim bi se došlo do potrebnog novca je prodaja dijela HEP-a putem javne ponude.

U 2017. može se očekivati i snažniji pohod domaćih igrača na inozemne mete. Nakon godine mirovanja Emil Tedeschi najavio je značajniju akviziciju u zapadnoj Europi, a širenje prema Ukrajini najavio je i Branko Roglić, čiji je Orbico, nakon velikih akvizicija u Poljskoj, postao vodeći europski distributer. Ambicije za šoping u inozemstvu pokazao je i šef Podravke Zvonimir Mršić, koji koprivničku prehramabenu tvrtku želi pretvoriti u najjaču hrvatsku multinacionalnu kompaniju.