BLAGI OPORAVAK

Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u studenome porasla za 2,2 milijardi kuna

20.12.2022 u 15:08

Bionic
Reading

Neto imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) krajem studenoga 2022. iznosila je 133 milijarde kuna, što je za 2,2 milijarde kuna ili 1,7 posto više u odnosu na prethodni mjesec, podaci su iz mjesečnog izvješća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

U listopadu je vrijednost imovine OMF-ova porasla za 1,4 milijarde kuna, dok je u rujnu pala za osjetnijih 3,1 milijardu kuna.

U većem dijelu prve polovine godine, uslijed eskalacije geopolitičkih tenzija, odnosno agresije Rusije na Ukrajinu, cijene dioničkih i obvezničkih vrijednosnih papira na međunarodnim tržištima pretrpjele su dodatan vanjski šok, pa su tako posljedično i OMF-ovi u više navrata na mjesečnoj razini zabilježili pad vrijednosti neto imovine. U veljači je tako pad iznosio 3,1 milijardu kuna, dok je u ožujku dijelom došlo do oporavka vrijednosti imovine, uz porast od 2,1 milijardu kuna. No, u travnju je opet zabilježen pad, za 717,8 milijuna kuna, u svibnju za 515,3 milijuna kuna, a u lipnju za 1,8 milijardi kuna.

U srpnju je pak vrijednost imovine OMF-ova skočila za 3,2 milijarde kuna, a u kolovozu za 165,1 milijun kuna.

OMF-ovi su na kraju studenoga ukupno imali 2.172.342 člana, odnosno 6.412 članova ili 0,3 posto više u odnosu na listopad 2022. godine.

U studenome su zabilježili nova 7.864 člana, pri čemu ih je veliku većinu, 96,7 posto, automatizmom rasporedio Regos (Središnji registar osiguranika). Zbog odlaska u mirovinu ili smrti, u studenome ove godine prestalo je članstvo za 1.452 osiguranika, naveli su iz Hanfe.

U studenom su ukupni neto doprinosi uplaćeni u obvezne mirovinske fondove iznosili 705,4 milijuna kuna, gotovo jednako kao u listopadu, dok su ukupni iznosi isplata po zatvaranju osobnih računa iz svih OMF-ova dosegnuli 187,2 milijuna kuna, 24,5 posto manje na mjesečnoj razini.

Po podacima Hanfe, nominalni mjesečni prinosi Mirexa imali su pozitivan predznak u sve tri kategorije, pa je tako na kraju studenoga za 1,8 posto zabilježen rast u kategoriji A, za 1,3 posto u kategoriji B, a za 1,2 posto u kategoriji C.

Naime, kategorija A namijenjena je mlađim osiguranicima i ima najviši rizik ulaganja, B kategorija namijenjena je osiguranicima na sredini radnog vijeka, dok je C kategorija predviđena za osiguranike koji uskoro idu u mirovinu, pri čemu su ulaganja najmanje rizična.

Godišnji prinosi Mirexa su pak u sve tri kategorije bili negativni, zabilježivši pad za 1,2 posto u kategoriji A, za 2,8 posto u kategoriji B i 4,7 posto u kategoriji C.

Anualizirani prinosi od početka rada OMF-ova pozitivnog su predznaka u svim kategorijama - 6,4 posto za Mirex A, 5,1 posto za Mirex B i 3,4 posto za Mirex C.

Po najnovijim podacima Hanfe, obveznice su na kraju studenoga i dalje bile dominantan oblik ulaganja u strukturi OMF-ova, s 84,1 milijardu kuna i udjelom od 63,3 posto, pri čemu se taj udio povećao za neznatan 0,1 postotni bod na mjesečnoj razini.

Istovremeno, za 0,5 postotnih bodova povećala se zastupljenost ulaganja u dionice, na 20,1 posto imovine OMF-ova, odnosno 26,7 milijardi kuna.

Od ostalih oblika ulaganja najzastupljenija su ulaganja u investicijske fondove, s 14,5 milijardi kuna i udjelom od 10,9 posto na razini svih obveznih mirovinskih fondova, podaci su Hanfe za drugi stup mirovinske štednje (individualna kapitalizirana štednja).

Neto imovina DMF-ova veća za 148,7 milijuna kuna

Na kraju studenoga u Hrvatskoj je poslovalo i osam otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova (ODMF), koji su imali 370.860 članova, te 20 zatvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova (ZDMF), s 46.878 članova.

Ukupne mjesečne uplate u dobrovoljne mirovinske fondove (DMF) iznosile su 78,1 milijun kuna, što je 32,6 posto više nego prethodni mjesec. Istodobno su ukupne mjesečne isplate iznosile 23,2 milijuna kuna, što je 0,8 milijuna kuna ili 3,2 posto manje u odnosu na prethodni mjesec.

Neto imovina DMF-ova u studenome je iznosila 7,8 milijardi kuna, što je povećanje za 148,7 milijuna kuna ili dva posto na mjesečnoj razini.

I kod ulaganja DMF-ova najveći dio portfelja čine obveznice, s udjelom od 55,2 posto u ukupnoj neto imovini, zatim dionice s 24,7 posto te investicijski fondovi s 11,1 posto.

Iz Hanfe su izvijestili i da je ukupna neto imovina 100 UCITS fondova (otvoreni investicijski fondovi s javnom ponudom), koliko ih je u studenome poslovalo u Hrvatskoj, krajem mjeseca iznosila 16,8 milijardi kuna te je bila za 369,4 milijuna kuna ili 2,3 posto veća nego prethodni mjesec.

Neto imovina Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji na kraju studenoga iznosila je 933,7 milijuna kuna, uz mjesečni pad od 1,9 posto, pri čemu je mjesečni prinos fonda pao za 1,7 posto, podaci su Hanfe.