PREMA 'STRES TESTU'

Mirovinski fondovi diljem EU-a mogli bi izgubiti milijarde eura zbog ulaganja u 'prljave' industrije

  • Autor: L. Š. / Hina
  • Zadnja izmjena 14.12.2022 10:04
  • Objavljeno 14.12.2022 u 10:04
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Profimedia / Autor: Monty Rakusen / ImageSource / Profimedia

Mirovinski fondovi diljem Europske unije mogli bi izgubiti milijarde eura od svojih ulaganja u industrije koje zagađuju okoliš, ako te industrije ne ublaže svoj utjecaj na klimatske promjene, pokazao je prvi stres test te vrste proveden u Europskoj uniji

Europsko nadzorno tijelo za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje (EIOPA) objavilo je da je svojim testom obuhvatila 187 mirovinskih fondova iz 18 država članica EU-a, koji posjeduju više od 1.980 milijardi eura imovine. Sredstva su testirana na otpornost na iznenadni, neuredni prijelaz na ugljičnu neutralnost, što bi rezultiralo naglim porastom cijena ugljika.

Rezultati su pokazali da su mirovinski sustavi 'materijalno izloženi' tranzicijskim rizicima, stoji u priopćenju EIOPA-e. Stresni scenarij bi izazvao znatan ukupni pad imovine mirovinskih fondova, za 12,9 posto, što odgovara gubicima od procjene vrijednosti imovine od oko 255 milijardi eura, uglavnom od ulaganja u dionice i obveznice, priopćila je EIOPA.

Prema EIOPA-u shemi, fondovi su šest posto kapitala i deset posto ulaganja u korporativne obveznice investirali u industrije s intenzivnom emisijom ugljika poput rudarstva, električne energije, plina i kopnenog prometa. 'Teški gubici na strani imovine jasno pokazuju ranjivost sektora na klimatske rizike, posebno u pogledu ulaganja u industrije s intenzivnim emisijama ugljika', rekla je predsjednica EIOPA-e Petra Hielkema.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!