rasprava u otvorenom

Treba li strahovati za štednju u obveznim mirovinskim fondovima?

28.11.2022 u 23:05

Bionic
Reading

Obvezni mirovinski fondovi ove godine poslovali su s gubitkom od pet do šest milijardi kuna. Za štediše drugog stupa koji su pred mirovinom taj novac je zauvijek izgubljen. Treba li strahovati za štednju u obveznim mirovinskim fondovima?

Direktorica Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava Dijana Bojčeta Markoja kazala je u HTV-ovoj emisiji 'Otvoreno' kako obavezni mirovinski fondovi upravljaju sa 130 milijardi kuna, odnosno 130 milijardi budućih mirovina.

'Ova godina bila je izuzetno zahtjevna i teška. I to nije nekakav hrvatski specifikum i to nije nešto što je karakteristično samo za hrvatske mirovinske fondove', poručila je.

Svjetska tržišta kapitala sva su u crvenom. Kriza je prolazno stanje. Proces oporavka uvijek je kraći nego proces trajanja krize.

Grubišić: Ključni problem su državne obveznice

Dr. sc. Andrej Grubišić, Udruga članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova rekao je kako dobar dio postojeće strukture ulaganja u hrvatske obavezne mirovinske fondove proizlazi iz regulative.

Tu regulativu je nametnula država. Ključni problem su državne obveznice.

'Kako je bilo više novaca, tako su padale kamatne stope', dodao je.

U ovoj godini dolazi do obrnute situacije, kamatne stope rastu.

  • +5
Umirovljenici Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Žigman: Uplate koje su građani vršili na svoje račune su sigurni i netaknuti

Predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman istaknuo je kako je 2022. godina specifična jer je inflacija bila visoka, a kamatne stope su rasle.

Rat i ostale situacije s kojima se suočavamo u posljednjih devet mjeseci dovele su do situacije koja je najviše pogodila fond C, odnosno građane koji idu u mirovinu.

'Uplate koje su građani vršili na svoje račune su sigurne i netaknute. Ono što je palo i ono što se smanjilo u zadnjih osam mjeseci su prinosi mirovinskih fondova, odnosno njihova zarada', naglasio je.