POSLOVNI REZULTATI

Neto dobit Podravke veća za čak 80 posto

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 30.07.2010 10:25
  • Objavljeno 30.07.2010 u 10:05
Podravka tvornica Vegeta

Podravka tvornica Vegeta

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

U prvih šest mjeseci 2010. godine ostvarena neto dobit Podravke iznosi 31,2 milijuna kuna, što predstavlja značajan rast, od čak 80 posto, u odnosu na isto razdoblje prošle godine

Neto dobit grupe Podravka, bez izvanrednih stavki, veća je za 61 posto i iznosi 57 milijuna kuna. Operativni troškovi manji su za 92,9 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Najveći pad ostvaruju opći i administrativni troškovi, i to 19 posto ili 28,1 milijun kuna. U idućem razdoblju, uspostavljanjem nove organizacije, očekuje se daljnji pad udjela općih i administrativnih troškova u operativnim troškovima. Zabilježen je i pad ostalih operativnih troškova, kao i značajan pad troškova financiranja.

Ukupna prodaja Podravke u prvoj polovici 2010. godine iznosila je 1,6 milijardi kuna i manja je za 4 posto u odnosu na isto razdoblje 2009. godine. Prodaja strateškog poslovnog područja (SPP) Prehrana i pića iznosila je 1,3 milijarde kuna, što je pad od 4 posto, dok je prodaja SPP Farmaceutika iznosila 346,9 milijuna kuna i zabilježila pad od 6 posto. Usprkos padu prodaje na domaćem tržištu, inozemna tržišta ostvarila su rast od 2 posto.

'Možemo reći da grupa Podravka posluje stabilno i u teškom gospodarskom okruženju pokazuje prednosti značajne internacionalizacije svog poslovanja. Trenutno smo fokusirani na kategorije i inozemna tržišta s najvećim potencijalom rasta, a da aktivno radimo na tome, vidi se iz projekta uvođenja specijalnih dodataka jelima na tržištu Poljske, što za nas predstavlja ulazak u novu kategoriju kroz ekspanziju brenda Vegeta. Uz odlične rezultate prodaje na tržištima srednje i zapadne Europe, grupa Podravka je u prvoj polovici godine poboljšala profitabilnost značajnim smanjenjem operativnih troškova. Efikasnije upravljanje troškovima rezultat je rada Uprave, ali i svih zaposlenika grupe, koji su nam dali podršku u daljnjoj racionalizaciji poslovanja', komentirao je rezultate predsjednik Uprave Podravke Miroslav Vitković

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi