LEDO NAJJAČI U REGIJI

Nestle i Unilever su sladoledom pokorili svijet, ali Todorića ne mogu

03.03.2016 u 12:14

Bionic
Reading

Vodeći hrvatski i regionalni proizvođač sladoleda i smrznute hrane Ledo jedna je od rijetkih regionalnih kompanija u svijetu koja se uspješno nosi i s najvećim globalnim kompanijama u segmentu sladoleda. Najnovije istraživanje Euromonitora pokazalo je da Ledo čvrsto održava visok udjel na tržištu cijele regije Adria, priopćeno je u četvrtak iz Leda koji posluje u sklopu koncerna Agrokora Ivice Todorića

Svjetsko tržište sladoleda i smrznutih deserta vrijedno je 76,4 milijarde dolara, a na njemu se jasno ističe položaj Agrokora, odnosno Leda, i to na tržištima Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova (vidi se na infografici).

'Istraživanje Euromonitora potvrdilo je da Ledo i u tako snažnoj konkurenciji svjetskih kompanija može biti tržišni lider. Regija Adria naše je primarno tržište i na njemu već desetljećima čvrsto držimo poziciju, ali u zadnjih nekoliko godina napravili smo značajne iskorake te stekli vrijedna iskustva i u udaljenijim zemljama, uključujući Sjedinjene Američke Države, jedno od najzahtjevnijih svjetskih tržišta', istaknuo je Dario Vrabec, predsjednik Uprave Leda.

Ledo ujedno kontinuirano i intenzivno ulaže u razvoj novih proizvoda te svake godine na tržištu predstavlja brojne novitete, koji se uvijek temelje na inovacijama, navodi se. Na to je nedavno ukazao i Mintel, svjetski poznata globalna kompanija za business intelligence, objavivši opsežnu analizu portfelja Ledovih proizvoda.


Osim toga, ističe se i da Ledo osnažuje svoje međunarodno poslovanje, izvozeći proizvode u više od dvadeset europskih, afričkih i azijskih zemalja. Ukupno trećinu svoje proizvodnje Ledo izvozi na dvadesetak stranih tržišta, među kojima su i Ujedinjeni Arapski Emirati, Libija i Azerbajdžan.

Po količinama, najvažnija izvozna tržišta Leda su Mađarska i Slovenija, potom Norveška i SAD, u kojem Ledo surađuje s Krogerom, drugim najvećim američkim i petim najvećim svjetskim maloprodajnim lancem. Uz Kroger, Ledo surađuje s drugim velikim svjetskim kompanijama, kao što su britanski Tesco, norveški Diplom Is te IFFCO Unipex Dairy iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, za koje proizvodi premium sladolede.