brojne kontroverze

Ne tiska se, a rijetki je žele uopće prihvatiti: Provjerili smo je li novčanica od 500 eura legalno sredstvo plaćanja

10.01.2023 u 12:58

Bionic
Reading

'Ne prihvaćamo novčanice od 500 eura', natpis je koji je osvanuo na Lukoilovoj benzinskoj crpki u Hrvatskoj. Je li legalno to da trgovac zabrani prihvaćanje određenih apoena eura, zapitao se jedan korisnik na Twitteru

Kako mu je odgovorila Sandra Švaljek, viceguvernerka HNB-a, trgovci bi trebali prihvaćati sve apoene eura pri plaćanju gotovim novcem. No u praksi postoje 'objektivne okolnosti koje uvjetuju odstupanje od navedenoga, a to se odnosi i na prihvaćanje većih apoena', napisala je viceguvernerka na Twitteru.

Europska komisija još je 2010. godine negodovala zbog loše prakse pojedinih trgovaca koji ne žele primati novčanice od 200 i 500 eura. Tada im je izdana preporuka da bi trebali izbjegavati natpise s kojekakvim zabranama novčanica s visokom vrijednosti. No preporuka je jedno, a zakonska zabrana drugo, stoga trgovca nitko ne može prisiliti da primi neku novčanicu ako to ne želi.

U Hrvatskoj su u optjecaju dvije serije euronovčanica. Prva se sastoji od sedam apoena (5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura), a druga, koja se još naziva serija Europa, ima iste apoene osim onog od 500 eura jer se on više ne tiska, ali se i dalje može koristiti kao sredstvo plaćanja.

Europska središnja banka prestala je tiskati novčanicu od 500 eura 2016. godine u nadi da će tako suzbiti terorizam i rad na crno, a centralne banke 17 od 19 država članica eurozone učinile su to u siječnju 2019. godine. No, prema pisanju Deutsche Wellea, tada su iz Njemačke središnje banke - a s onom iz Austrije zadnja je koja ju je pristala ukinuti - govorili da zapravo nema empirijskih dokaza za to da ukidanje novčanice s velikim iznosom doista može smanjiti broj kaznenih djela povezanih s utajom poreza.

Ipak, novčanica od 500 eura u zemljama eurozone zaradila je nadimak Bin Laden kao referenca na bivšeg glavnog čovjeka džihadističke terorističke skupine Al Kaide, a zbog toga što su se njome lako mogle vršiti ilegalne transakcije u velikim iznosima.

  • +17
Euro - nova službena valuta u Republici Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

U HNB-u pojašnjavaju da euronovčanice, a među njima i novčanica od 500 eura, služe kao zakonsko sredstvo plaćanja, stoga će se moći upotrebljavati za plaćanje i pohranu vrijednosti.

'Novčanica od 500 eura, kao i drugi apoeni euronovčanica, zauvijek će zadržati vrijednost i razdoblje tijekom kojeg će se moći zamijeniti u središnjim bankama Eurosustava neće biti ograničeno', piše HNB.