lovci u mutnom

Što je najviše poskupjelo nakon uvođenja eura? Šef trgovaca uporan: Ništa!

09.01.2023 u 08:43

Bionic
Reading

Provodi li se Vladin zaključak vezano za neopravdana povećanja cijena i njihovo vraćanje na razine od 31. prosinca, što su utvrdile inspekcije, te zašto se ranije nije uvelo crne liste i druge nadzorne mehanizme kojima bi se spriječio lov u mutnom prilikom uvođenja eura?

O tome su U mreži prvog razgovarali Hrvoje Bujanović iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Martin Evačić iz Udruga trgovine HUP-a, Franz Letica iz Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a te Marko Paripović iz Udruge Potrošački centar.

Bujanović je istaknuo kako je Državni inspektorat krenuo vrlo aktivno od 2. siječnja. Provedeno je naime gotovo 200 nadzora. 'Trenutno imamo podatke za 2., 3. i 4. siječnja - to znači tri dana. Podaci trebaju biti obrađeni s ovom nedjeljom i tijekom dana će javnost biti informirana oko nalaza. Imamo određeni broj nepravilnosti - pokazalo se u trgovini na malo i s pekarskim proizvodima - kod trgovaca i na vrijeme će biti poduzete aktivnosti vezane uz to. Veći izvještaj će biti tijekom tjedna', rekao je Bujanović, piše HRT.

Dodao je da je usko gledano zaokruživanje cijena matematički izračun. 'Iskustvo je pokazalo da su, kad su ostale članice ulazile, imale situaciju oko toga 0,5 posto. Kod nas će se to tek moći izračunati kad se izdvoji samo taj izračun. Ali i on utječe na inflaciju. To je daljnje dolijevanje ulja na vatru', istaknuo je.

Evačić pak kaže da nije došlo do nekog vidljivijeg povećanja cijena. 'Tvrdimo to od samog početka. Trgovci su samo promijenili valutu koju naplaćuju. Operacija je bila čisto matematička. Duboko sam uvjeren da će inspekcija pokazati da su u samo manjem broju slučajeva dignute cijene. Do eventualnog porasta cijena je moglo doći samo ako je došlo do vraćanja cijena na staro, jer su u vrijeme blagdana neki artikli bili na akciji', istaknuo je.

Kazao je da je iz medija vidio da je riječ o povećanju cijena samo nekoliko artikala. 'Ne možemo na temelju toga generalizirati. Činjenica je, i to nitko ne dvoji, da su cijene u 2022. rasle 15 do 20 posto. U samom prijelazu sigurno nisu rasle', kazao je Evačić.

  • +18
Cijene u eurima na tržnicama diljem Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL