RANG LISTA BLOOMBERGA

Najveći mirovinac na svijetu je Japanski državni fond

  • Autor: K. V.
  • Zadnja izmjena 27.10.2015 10:08
  • Objavljeno 27.10.2015 u 09:50
Japan zastava

Japan zastava

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Japanski Državni mirovinski investicijski fond je najveći mirovinski fond na svijetu, otkrivaju podaci koje je ovih dana objavio Bloomberg. Spomenuti fond upravlja s čak 1.144 milijarde dolara investiranih u razne kategorije imovine poput dionica, obveznica, ali i nekretnine i druge.

Nakon japanskog fonda, na drugom mjestu liste nalazi se poznati norveški Državni mirovinski fond koji raspolaže s 859 milijardi dolara imovine. Za razliku od velike većine mirovinskih fondova koji se, kao i u Hrvatskoj, financiraju kroz klasične doprinose, u ovaj norveški fond novac stiže kao prihod od proizvodnje nafte u Norveškoj i njenim teritorijalnim vodama.

Listu pet najvećih svjetskih mirovinskih fondova dopunjuju južnokorejski Nacionalni mirovinski fond (s 427 milijardi dolara pod upravljanjem), nizozemski fond ABP (392 mlrd.dolara) te Mirovinski fond državnih zaposlenika Kalifornije (poznatiji pod skraćenicom Calpers) koji upravlja s 296 milijardi dolara imovine.

Kako bismo usporedili te fondove s hrvatskima možemo samo navesti da se krajem rujna u svim hrvatskim mirovinskim fondovima zajedno nalazilo oko 75 milijardi kuna, odnosno oko 11 milijardi američkih dolara.

Državni mirovnski fondovi se, inače, nalaze među najvećim svjetskim ulagačima u dionice i obveznice velikih korporacija, ali i obveznice i druge vrijednosne papire država.371362,368260,373705,391487

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!