NOVA TOP LISTA

Najbogatiji Nijemac ima 17 milijardi eura

14.10.2010 u 15:07

Bionic
Reading

Da kriza rijetko pogađa najbogatije, pokazuju i svježi podaci o najvećim njemačkim bogatašima. U poslovnom časopisu Manager objavljena je lista 500 najbogatijih Nijemaca, a najvećim bogatašima se smatraju oni koji imaju više od milijarde eura

U tu kategoriju, od 80 milijuna Nijemaca, spadaju 103 osobe, što je više u odnosu na prošlu godinu, kada je Njemačka imala 99 superbogataša. Također, sveukupno bogatstvo sto najbogatijih Nijemaca naraslo je u odnosu na prošlu godinu za dvije milijarde te iznosi 287,35 milijardi eura! Ukratko, dok su se svjetske vlade borile protiv ekonomskog kraha, a milijuni ljudi izgubili poslove, najbogatiji su se još malo obogatili.

Njemačke superbogataše predvodi poslovna dinastija Albrecht, vlasnici trgovačkog lanca Aldi. Devedesetogodišnji osnivač maloprodajnog lanca Aldija, Karl Albrecht, ima imetak od 17,1 milijardu eura, dok nasljednici njegovog prošle godine preminulog brata raspolažu sa 16 milijardi.

Treći na listi je Dieter Schwartz sa 10 milijardi, koji je, između ostaloga, vlasnik maloprodajnog lanca Lidla. Prva žena na listi zauzima sedmo mjesto, a riječ je o Susane Klatten, bogatoj nasljednici koja ima udjele u BMW-u te u kemijskoj industriji Altana. Među onima koji su ove godine postali malo manje bogati nalazi se obitelj Porsche, koja je u godinu dana izgubila 500 milijuna eura, no to i dalje znači da je puna milijardi.

I dok opsceno bogati nastavljaju akumulirati kapital, nova studija Svjetskog gospodarskog foruma pokazala je da su žene među gubitnicama gospodarske krize u Njemačkoj. Objavljen je poredak zemalja o ravnopravnosti žena u društvu, kao i njihovim poslovnim prilikama, koji se bazira na kompiliranju raznolikih statistika. U obzir se uzima koliko su žene plaćene za svoj rad, koliko ih je na visokim i vodećim mjestima, kao i na politički moćnim pozicijama.

Angeli Merkel unatoč, pokazalo se da je Njemačka tek na nesretnom 13. mjestu na svijetu kada su prava i prilike za žene u pitanju. Još 2006. Njemačka se mogla pohvaliti petim mjestom, no sada su ispred nje i države poput Lesota i Filipina. Prvo mjesto zauzima Island, a onda očekivano slijede Norveška, Finska i Švedska, skandinavske demokracije poznate po svojem visokom standardu života.