'OPCIJA 28'

Nacrt za budućnost EU-a: Evo što bi dobili srednjoškolci, a što mala i srednja poduzeća

11.04.2024 u 20:33

Bionic
Reading

Europskim izvozno orijentiranim malim poduzećima treba osigurati jedinstvene propise koji će regulirati njihovo poslovanje u cijeloj Europskoj uniji, a nužno je osigurati i slobodu kretanja znanja i inovacija, pokazalo je izvješće o budućnosti zajedničkog tržišta

Izvješće bivšeg talijanskog premijera Enrica Lette trebalo bi ojačati jedinstveno tržište Europske unije i njezinu konkurentnost u natjecanju s gospodarstvima poput SAD-a i Kine.

Malim i srednjim poduzećima trebalo bi ponuditi mogućnost novog, jedinstvenog regulatornog okvira, umjesto 'šume' različitih propisa i poreznih okvira 27 zemalja članica, smatra Letta.

"Nazvao bih to Opcijom 28, nekom vrstom pravne 'propusnice'", rekao je Letta za Reuters nakon što je u srijedu u Bruxellesu predstavio nacrt prijedloga povjerenicima EU-a.

Mala i srednja poduzeća imaju do 250 radnika i promet do 50 milijuna eura i čine veliku većinu kompanija u Europi.

Izvješće predlaže daljnju integraciju unutar financijskog sektora EU-a i mogućnosti proširenja jedinstvenog tržišta koje trenutno nudi slobodu kretanja ljudi, usluga, kapitala i robe unutar Unije, navodi bivši talijanski ministar.

Izvješće predlaže da se zajamči i sloboda 'kretanja' znanja i inovacija kako bi se potaknula razmjena širom Unije. "Vrijeme je da se jedinstveno tržište pozabavi i nematerijalnim stvarima, poput podataka, obrazovanja, vještina, istraživanja, inovacija", rekao je Letta.

Kako bi se zajamčilo slobodno cirkuliranje znanja, izvješće, između ostalog, predlaže da se svim srednjoškolcima u EU omogući pristup plaćenom programu obrazovne razmjene, što si trenutno mogu priuštiti samo bogate obitelji.

Prijedlog o slobodnom kretanju znanja ne bi zahtijevao izmjene ugovora EU-a, a time ni suglasnost svih država članica, naglasio je Letta.

Cijelo izvješće bit će predstavljeno čelnicima EU-a na summitu idući tjedan. Slijedi šestomjesečna analiza, a Letta će u tom razdoblju obići 65 europskih gradova i sastati se s vladama, sindikatima, bankama, kompanijama i drugim zainteresiranim sugovornicima.