Procjena ekonomista unicredita

Hrvatski BDP ove godine bi mogao porasti iznad očekivanja, a iduće 3,5 posto

10.04.2024 u 15:10

Bionic
Reading

Hrvatsko gospodarstvo u ovoj godini bi moglo porasti i više od očekivanih 2,5 posto, dok bi u 2025. rast trebao ubrzati na 3,5 posto, prognoze su ekonomista Unicredita objavljene u srijedu

Ekonomisti UniCredita očekuju da će gospodarski rast zemalja srednje i istočne Europe iznositi od oko 2,6 posto u 2024. i tri posto u 2025., uz nešto brži rast zemalja zapadnog Balkana.

Glavni ekonomist Grupe UniCredit za srednju i istočnu Europu Dan Bucsa je izjavio kako će komponenta osobne potrošnje predvoditi rast, potpomognuta bržim rastom realnih plaća, rastućim zaduživanjem i državnim transferima.

"Hrvatsko gospodarstvo pod utjecajem je istih pokretača rasta koji omogućuju da hrvatski BDP potencijalno poraste i više od očekivanih 2,5 posto u 2024., dok se u 2025. očekuje ubrzanje rasta, prema prognoziranih 3,5 posto, jer bi sve komponente BDP-a trebale djelovati u istom smjeru“, izjavio je Hrvoje Dolenec, glavni ekonomist Zagrebačke banke (Zaba), koja je članica Unicredit Grupe.

U izvješću za drugi kvartal 2024. godine, ekonomisti UniCredita također ističu kako će javne investicije biti drugi najvažniji pokretač rasta, dok će neto izvoz ove godine usporiti dinamiku rasta BDP-a.

Očekuju proračunske deficite manje od tri posto BDP-a za 2024. i 2025. u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Češkoj i Srbiji te deficite veće od pet posto u Mađarskoj, Slovačkoj, Poljskoj i Rumunjskoj i Turskoj.

Prema izvješću, očekuje se da proeuropske stranke osvoje više od dvije trećine mjesta zemalja srednje i istočne Europe u Europskom parlamentu, nakon čega će tražiti važnija mjesta u europskim institucijama i NATO-u.

"Zamah proširenja u Uniji se ubrzava, a zemlje zapadnog Balkana profitirat će u slučaju provođenja reformi. Proces pristupanja EU bi za ovu skupinu zemalja također mogao poslužiti kao nagovještaj povećanja rejtinga", navodi se.

Iz Unicredita navode i da će stabilni tokovi kapitala pokriti deficite u tekućim računima bilance plaćanja s inozemstvom u svim zemljama srednje i istočne Europe, osim Bosne i Hercegovine, Rumunjske i Turske, gdje će dodatna sredstva stići od međunarodnih financijskih institucija, vanjskog zaduživanja države te privatnog zaduživanja u inozemstvu.

Srednja i istočna Europa regije su u kojima UniCredit bilježi rast. Grupa je lider prema geografskoj pokrivenosti s bankama u 11 zemalja, dok prema aktivi u istočnoj Europi drži prvu poziciju te drugu u srednjoj Europi na kraju 2023. godine, priopćeno je.