poslovni uspjeh

Musk trlja ruke, Tesla ima važan rekord

02.01.2022 u 18:33

Bionic
Reading

Tesla je objavila kako je isporučila više od 308.000 električnih vozila u četvrtom tromjesečju 2021. godine, čime je potukla svoj prethodni rekord isporučenih automobila u jednom tromjesečju.

Tijekom cijele godine Tesla je isporučio 936.172 vozila, u odnosu na 2020. kada je prijavio svoju prvu godišnju dobit, s 499.647 isporučenih automobila. U trećem tromjesečju 2021. isporuka vozila dosegla je 241.300, što je bilo Teslino prethodno najbolje tromjesečje.

Tesla objedinjuje brojeve isporuke za svoja skuplja vozila Model S i X te jeftinija vozila Model 3 i Y. Tvrtka ne prikazuje prodajne ili proizvodne brojeve po regijama. Prema srednjoj vrijednosti procjena koje je sastavio FactSet, analitičari s Wall Streeta očekivali su isporuke Tesle od 267.000 u četvrtom tromjesečju. (Procjene su se kretale od 245.000 do 292.000.)

Na Teslinoj godišnjoj skupštini dioničara 2021. Musk je žalio na godinu obilježenu problemima u lancu opskrbe zbog kojih je bilo teško nabaviti dovoljno mikročipova i drugih nespecificiranih dijelova. Tijekom druge godine globalne pandemije koronavirusa, Tesla je uspio povećati isporuku vozila povećanjem proizvodnje u svojoj prvoj inozemnoj tvornici u Šangaju i tehničkim promjenama na automobilima koje proizvodi u Fremontu u Kaliforniji, kako bi se mogao odbaciti neke dijelove zajedno.

Naime, Tesla je u svibnju objavila da uklanja radarske senzore iz modela 3 i modela Y vozila napravljenih za kupce u Sjevernoj Americi. Ti se automobili sada oslanjaju na sustav temeljen na kameri kako bi omogućili Tesline značajke pomoći vozaču kao što su tempomat prilagođen prometu ili automatsko zadržavanje trake. Musk je izjavio da želi povećati volumen prodaje Teslinih vozila na 20 milijuna godišnje u sljedećih devet godina.

  • +6
Tesla Izvor: EPA / Autor: WU HONG

U potrazi za tim rastom, Tesla je ove godine spremna pokrenuti proizvodnju crossovera Model Y u svojoj novoj tvornici u Austinu u Teksasu. Nakon toga namjerava otvoriti još jednu tvornicu u Brandenburgu u Njemačkoj. Tvrtka sada dominira prodajom električnih vozila na baterije u SAD-u i velikom dijelu svijeta.

No, očekuje se da će izgubiti ukupni tržišni udio jer konkurenti iznose vlastite potpuno električne modele. Na primjer, Toyota je rekla investitorima da će uložiti 35 milijardi dolara u proizvodnju 30 električnih vozila na baterije do 2030. Rivian je nedavno započeo isporuku svog električnog pick-upa i SUV-a na baterije.

I Ford je prestao primati rezervacije za svoj električni kamionet F-150 Lightning nakon što je primio 200.000 narudžbi. I dalje se očekuje da će Teslina prodaja rasti s ukupnom potražnjom za električnim vozilima, što je dijelom potaknuto klimatskim propisima.