vlasnik ine

MOL s dobiti prije oporezivanja od 664 milijuna američkih dolara

  • Autor: N. S
  • Zadnja izmjena 07.05.2021 09:38
  • Objavljeno 07.05.2021 u 09:38
MOL - ilustracija

MOL - ilustracija

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MOL

MOL Grupa danas je objavila financijske rezultate za prvo tromjesečje 2021. godine. MOL Grupa u prvom je tromjesečju 2021. ostvarila čistu CCS EBITDA u iznosu 664 milijuna američkih dolara, što je 7 posto više u odnosu na isto tromjesečje lani, unatoč trećem valu pandemije bolesti Covid-19 i posljedičnim ograničenjima putovanja i uvođenju restriktivnih mjera u srednjoj i istočnoj Europi.

Rezultatima su pridonijeli snažan porast cijena nafte i plina, rekordne petrokemijske marže i dobri rezultati Usluga kupcima. MOL Grupa generirala je pojednostavljeni slobodni novčani tok od 383 milijuna dolara, što predstavlja porast od 17 posto na godišnjoj razini.

Rezultate je komentirao predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi: "U prvom smo tromjesečju 2021. ostvarili EBITDA u iznosu većem od 660 milijuna dolara, što predstavlja veliko postignuće s obzirom na situaciju s pandemijom tijekom proteklih nekoliko mjeseci. Taj je snažan učinak rezultat prethodnih strateških inicijativa u kombinaciji s našim otpornim integriranim poslovnim modelom."

U Istraživanju i proizvodnji EBITDA je dosegnula 307 milijuna dolara, što predstavlja porast od 66 posto u odnosu na rezultate ostvarene u prvom tromjesečju lani te 70 posto u odnosu na rezultate u četvrtom tromjesečju 2020. Dobri su rezultati bili potaknuti stalnim rastom cijena nafte i plina i doprinosom polja ACG u Azerbajdžanu. Obujam proizvodnje od 116,7 mboepd bio je nešto niži nego u prethodnom tromjesečju, no 6 posto viši na godišnjoj razini, zahvaljujući proizvodnji s polja ACG.

U usporedbi s prvim tromjesečjem 2020. doprinos Istraživanja i proizvodnje u pojednostavljenom slobodnom novčanom toku udvostručen je na 218 milijuna dolara. U Rafinerijama i marketingu čista CCS EBITDA dosegnula je 254 milijuna dolara, što je 14 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani, uslijed smanjenog volumena rafinerijske proizvodnje uzrokovanog ograničenjem kretanja i nižim rafinerijskim maržama. Taj je pad djelomično ublažen snažnim rezultatima u petrokemijskom sektoru jer je integrirana petrokemijska marža porasla za 74 posto na godišnjoj razini, dosegnuvši 873 eura po toni u ožujku 2021.

Krajem prvog tromjesečja postotak dovršetka projekta Poliol premašio je 79 posto. EBITDA u Uslugama kupcima u američkim dolarima u prvom je tromjesečju povećana za 30 posto te je dosegnula rekordni rezultat od 115 milijuna dolara, najvećim dijelom zahvaljujući većem doprinosom goriva i negoriva te smanjenju operativnih troškova. Smanjena kapitalna ulaganja dovela su do 45 posto višeg slobodnog novčanog toka u odnosu na isto razdoblje lani. Taj je dobar rezultat ostvaren unatoč smanjenoj prodaji goriva uslijed ograničenja putovanja u trećem valu pandemije u regiji SIE.

Broj lokacija restorana Fresh Corner povećan je s 955 krajem 2020. na 984 u prvom tromjesečju 2021. U prvom tromjesečju 2021. godine MOL je sklopio sporazum s podružnicom kompanije Marché International AG o kupnji kompanije koja upravlja s devet restorana povezanih s maloprodajnim mjestima u Mađarskoj pod robnom markom Marché. U plinskom poslovanju u prvom je tromjesečju 2021. ostvarena EBITDA od 48 milijuna dolara, što predstavlja pad od 33 % na godišnjoj razini. To je posljedica pada prihoda od tranzita i reguliranih prihoda, uslijed materijalnog smanjenja prekograničnih kapaciteta i potražnje za transportom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!