PRVO TROMJESEČJE

Neto dobit Hrvatske poštanske banke porasla na 40 milijuna kuna

30.04.2021 u 18:00

Bionic
Reading

Hrvatska poštanska banka (HPB) u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila je neto dobit od 40 milijuna kuna, što je za oko pet milijuna kuna ili 14,5 posto više no u istom razdoblju lani, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak

Kako je navedeno financijskom izvješću, operativna dobit iznosila je 74 milijuna kuna, pet milijuna kuna ili osam posto više no u prva tri lanjska mjeseca.

"Veća operativna dobit rezultat je mjera smanjenja troškova pokrenutih u 2020. godini i manjih troškova osiguranja pasive", istaknuli su iz HPB-a.

Pritom, operativni prihodi su pali za četiri milijuna kuna, na 191 milijun kuna, a operativni troškovi su bili manji za devet milijuna te iznosili 116 milijuna kuna.

Po podacima iz izvješća, dobit prije oporezivanja iznosila je 49 milijuna kuna, 10 milijuna kuna više no u istom razdoblju prethodne godine.

Neto prihod od kamata pao je za tri milijuna kuna, na 135 milijuna kuna, dok se neto prihod od naknada i provizija zadržao na razini od 42 milijuna kuna.

"Neto kamatni prihod je u blagom padu ponajviše zbog prilagođavanja kreditnog portfelja sukladno covid-19 pandemiji, to jest rastu subvencioniranih kredita stanovništvu i transakcija podržanih od strane države s nižim kamatnim stopama te smanjenim kreditnim aktivnostima gospodarstva i malih i srednjih poduzeća", napisali su iz HPB-a.

Imovina banke na dan 31. ožujka 2021. godine iznosila je 26,6 milijardi kuna, što je za 1,06 milijardi kuna više u odnosu na kraj prošle godine.

Bruto krediti porasli su za 156 milijuna kuna, na 16,4 milijarde kuna, dok su depoziti povećani za 733 milijuna kuna, na 21,9 milijardi kuna.

Po podacima iz konsolidiranog izvješća, HPB grupa, koju uz matičnu banku, čine i društva HPB Invest te HPB-nekretnine, ostvarila je neto dobit od 40,6 milijuna kuna.

Pritom se rezultat grupe najvećim dijelom odnosi na rezultat samog HPB-a, dok je HPB Invest ostvario neto dobit u iznosu 195,1 tisuću kuna, a HPB-nekretnine 107,7 tisuća kuna.