ANALIZA TPORTALA

Mislite li da plaćate previše? Istražili smo tko danas nudi najpovoljniju struju

11.01.2019 u 07:44

Bionic
Reading

Potkraj 2018. potrošače je neugodno iznenadila odluka njemačkog RWE-a, glavnog konkurenta HEP-u na hrvatskom tržištu, o povećanju opskrbne naknade, čime su računi za struju pretplatnicima povećani za 15 kuna. Provjerili smo tko građanima trenutno nudi najpovoljniju cijenu struje

I pet godina nakon liberalizacije tržišta električne energije HEP drži dominantan položaj te opskrbljuje strujom više od 85 posto hrvatskih kućanstava. Iako je u početku izgledalo da će alternativni opskrbljivači, koji su agresivno ušli na tržište, oteti HEP-u znatno veći tržišni udjel, pokazalo se da nije lako pobijediti nekadašnjeg monopolista. Pored HEP-a, koji kućanstvima nudi tzv. univerzalnu uslugu, trenutno na tržištu aktivno djeluju još četiri tvrtke, od kojih je jedna u HEP-ovu vlasništvu (HEP Opskrba s brendom Hepi).

Među alternativnim opskrbljivačima najveći je RWE Hrvatska u vlasništvu njemačkog energetskog diva, koji opskrbljuje gotovo 200.000 kućanstava električnom energijom i plinom. Lani je RWE ojačao svoj položaj preuzimanjem energetskog biznisa Hrvatskog Telekoma i tvrtke 220V.

Za usporedbu cijene struje pojedinih opskrbljivača koristili smo se kalkulatorom Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA). Izračun pokazuje koliko možete uštedjeti ili platiti više u odnosu na HEP-ovu univerzalnu cijenu. Napominjemo da je kalkulator informativnog karaktera i ne uključuje eventualne dodatne popuste opskrbljivača, niti ponude s ugovornom obvezom.

  • +15
HEP još uvijek ima dominantan položaj na tržištu Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Usporedbu cijena izračunali smo na primjerima malog (godišnja potrošnja 1500 kW), srednjeg (godišnja potrošnja 3000 kW) i velikog potrošača (godišnja potrošnja 6000 kW), uz pretpostavku da koristi dvotarifno brojilo i troši dvije trećine struje po višoj tarifi, a trećinu po nižoj.

Izračun pokazuje da tri opskrbljivača trenutno nude jeftiniju struju od HEP Elektre, dok dva imaju skuplju struju. Pritom je najisplativija ponuda GEN-I-ja, dok je najskuplja ponuda Tvrtke Proenergy (tarifa bez obveze).

Ako želite usporediti cijene opskrbljivača na vlastitom primjeru, potrebno je u kalkulator unijeti godišnju potrošnju u kilovatima u višoj i nižoj tarifi. Ako vas usporedba cijena potakne na promjenu opskrbljivača, svakako detaljno proučite uvjete s obzirom na to da oni u pravilu nude različite pogodnosti za nove korisnike.

U pravilu možete dobiti popust u ovisnosti o trajanju ugovorne obveze, ali važno je provjeriti je li popust jednak za cijelo trajanje obveze.

Provjerite i koje obveze imate prema postojećem opskrbljivaču u pogledu trajanja ugovorne obveze i moguće novčane obveze za prijevremeni raskid ugovora.