SJEDNICA VLADE

Ministar Primorac: Uskoro i osiguranje automatiziranih vozila

30.06.2023 u 23:54

Bionic
Reading

Vlada je u petak u sabor uputila prijedlog izmjena zakona o obveznim osiguranjima u prometu koji se uz ostalo odnosi na osiguranje automatiziranih vozila, a i produljila je i Uredbu o posebnoj naknadi za okoliš zbog nestavljanja biogoriva na tržište, što će još neko vrijeme utjecati na niže cijene goriva.

Prijedlogom izmjena zakona o obveznim osiguranjima u prometu uz ostalo se regulira osiguranje od građanskopravne odgovornosti u pogledu upotrebe automatiziranih vozila, vodeći računa o njihovim specifičnostima pogotovo radi li se o vozilu bez upravljača koje koristi hardver i softver za kontinuiranu potpunu dinamičku kontrolu, rekao je ministar financija Marko Primorac.

Nadalje, predlaže se da tijelo nadležno za registraciju smije izdati potvrdu o registraciji operatoru sustava bespilotnog zrakoplova tek nakon što operator predoči dokaz da je sklopio ugovor o obveznom osiguranju u prometu.

Vlada je ukinula dozvolu za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na području Dinarida u istražnom prostoru ugljikovodika DI-14.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je da je Ina obavila istražne radove na tom istražnom prostoru, no i da oni nisu ukazali da je to područje pogodno za daljnje istražne aktivnosti. Ina stoga nije iskazala interes za ulazak u drugu fazu istražnog razdoblja, pa je podnijela zahtjev za napuštanjem cijelog istražnog područja.

Ina je krajem ožujka 2020. godine potpisala ugovor o istraživanju i podjeli proizvodnje na kopnu za istražno područje DI-14, a potpisan je na razdoblje od tri godine, uz mogućnost produženja za dodatne dvije godine.

Agencija za ugljikovodike početkom veljače 2019. godine raspisala natječaj za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Dinaridima, koji se odnosio na četiri istražna prostora. Taj je natječaj završen 10. rujna 2019. godine i na njega je stigla samo jedna ponuda, i to ponuda Ine za samo jedan istražni prostor - DI-14, koji obuhvaća područje gotovo cijele Ličko-senjske te dijelove Zadarske i Karlovačke županije koji se naslanjaju na Liku.

Što se tiče izmjene Uredbe o posebnoj naknadi za okoliš zbog nestavljanja biogoriva na tržište i zbog nesmanjivanja emisije stakleničkih plinova, Filipović je istaknuo da cijena biogoriva utječe i na povećanje odobrene premije energetskim subjektima, a time i same cijene goriva te se tako predlaže produljenje plaćanja umanjene naknade za nestavljanje biogoriva na tržište.

Hrvatski građani će tako, istaknuo je, i dalje imali cijene naftnih derivata koje su među najjeftinijima u Europi.

Vlada je izmijenila i uredbu o visini trošarine na energente i električnu energiju.

Ministar financija Primorac rekao je da se, s obzirom da i dalje postoje okolnosti koje utječu na povećanje cijena energenata, snižavaju visine trošarina za najprodavanije energente, a to su bezolovni motorni benzin, dizelsko gorivo i loživo ulje, za razdoblje od 4. do 17. srpnja i to za 56,31 euro na tisuću litara benzina, 23,13 eura za tisuću litara dizela i 35,14 eura na tisuću litara loživoga ulja.

Razdoblje se, kako je rekao, utvrđuje na dva tjedna, kako bi bilo u skladu s uredbom o najvišoj maloprodajnoj cijeni naftnih derivata, što će vladi omogućiti veću fleksibilnost u donošenju odluka.