ISTEKAO ROK

Iz HZZO-a objavili koliko ljudi je produžilo zdravstveno, a koliko ne

30.06.2023 u 15:15

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) izvijestio je u petak kako je oko 134.000 osoba produljilo svoj status, no oko 106.000 osoba nije se javilo HZZO-u u predviđenom roku pa im je prestao status u obveznom zdravstvenom osiguranju

Oko 134.000 osobe su produljile status po osnovama osiguranja "00185", "00186", "00187", "00190", "00192", nezaposleni s obvezom javljanja na HZZO svaka tri mjeseca, priopćili su iz Zavoda.

Oko 106.000 osoba nije se javilo u predviđenom roku od 90 dana.

"Osiguranicima koji se nisu javili do zaključno s jučerašnjim danom, 29. lipnja, prestao je status u obveznom zdravstvenom osiguranju. Taj datum je unijet u informacijski sustav HZZO-a (ZOROH) kao datum do kojeg su obvezno zdravstveno osigurani ako se ne jave, tako da svima onima koji nisu osobno pristupili prestaje status u obveznom zdravstvenom osiguranju i od danas ga više nemaju", naveli su iz HZZO-a.

Ti osiguranici mogu još 30 dana ostvarivati pravo na zdravstvenu zaštitu, ali nisu obvezno zdravstveno osigurani.

U tih 30 dana mogu se prijavljivati prema nekoj drugoj osnovi osiguranja za koju nemaju obvezu osobnog pristupa jednom u tri mjeseca, pojasnili su.

Izvor: Cropix / Autor: Željko Puhovski

Izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju stupile su na snagu 1. travnja i nezaposlenim osobama propisuju obvezu provjere statusa, ako su imale prebivalište ili stalni boravak u Hrvatskoj, a jučer je bio zadnji dan da se osobno jave HZZO-u.

Izmjenama Zakona ojačan je kontrolni mehanizam koji ide u "ide u dva smjera" - dobivanja vjerodostojne statistike osiguranih osoba i racionalnog trošenja sredstava namijenjenih za zdravstvenu zaštitu, istaknuo je u četvrtak HZZO.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u četvrtak kako je broj osiguranika za 400.000 veći nego broj građana Hrvatske, što je možda očekivano jer imamo određeni broj inozemnih osiguranika, međutim taj broj je daleko prevelik.

"Kada je riječ o samo jednoj kategoriji, osiguranicima koji se vode kao nezaposleni, njih je preko 280.000 više nego što imamo registriranih nezaposlenih na Zavodu na zapošljavanje", rekao je Beroš.