umreženje s vanjskim svijetom

[FOTO/VIDEO] Svjetska premijera na CES-u: Platforma za povezivanje ZF ProConnect sigurno povezuje vozila s oblakom i infrastrukturom

22.12.2022 u 10:17

Bionic
Reading

Visoko automatizirana, softverski definirana vozila i digitalne usluge budućnosti zahtijevaju snažno umrežavanje i razmjenu velikih količina podataka. Ova platforma je jedna od prvih na tržištu koja ispunjava najviše sigurnosne zahtjeve

Za implementaciju naprednih sustava za pomoć vozaču - i kasnije autonomnih vozila - vozila moraju biti sposobna umrežiti se s vanjskim svijetom na različite načine. Ogromne količine podataka moraju se razmijeniti - brzo i pouzdano putem mnogo različitih sučelja. ZF ProConnect poveziva platforma daje budućim generacijama vozila ovu vrhunsku mrežnu sposobnost. Komunikacijsko rješenje proslavit će svoju službenu svjetsku premijeru na Sajmu potrošačke elektronike CES-u od 5. do 8. siječnja 2023.

Ključna komponenta za softverski definirana vozila

Savladavanjem standarda kao što su DSRC (Dedicated Short-Range Communication), C-V2X i vehicle-to-everything (V2X) komunikacija, ZF ProConnect omogućuje komunikaciju s infrastrukturom uz cestu kao što su semafori. ProConnect također može primiti informacije o iznenadnom prekidu prometne gužve iza zavoja ili o približavanju kola hitne pomoći na dužnosti i upozoriti vozača.

Računalo visokih performansi ZF ProAI – najsnažnije superračunalo za automobilsku industriju – obrađuje podatke koje dobiva ProConnect, kombinira ih s postojećim podacima senzora i drugim podacima o vozilu, izvodi strategije sigurne vožnje pomoću umjetne inteligencije i prosljeđuje ih kao akcijske naredbe do sustave pokretača. U interakciji s ProAI-jem, ProConnect je središnji dio slagalice za softverski definirano vozilo – osnovni preduvjet za mobilnost budućnosti i poslovne modele temeljene na podacima.

Računalo visokih performansi ZF ProAI – najsnažnije superračunalo za automobilsku industriju Izvor: Promo fotografije / Autor: ZF

ZF ProConnect omogućuje širok raspon digitalnih usluga: uz bežična ažuriranja, koja mogu kontinuirano ažurirati softver u vozilu ili ga privremeno proširiti na zahtjev, to također može uključivati podatke karte visoke rezolucije za ADAS udobnost funkcije za automatsko pretjecanje, što zahtijeva precizne podatke o položaju. Prijenos podataka senzora i dijagnostike također zahtijeva povezanost – na primjer, za prijavu stanja na cesti (npr. rupe, vlažnost, snijeg, led,...) u oblak. Za autonomna vozila važnu ulogu igraju usluge poput orkestriranog upravljanja voznim parkom, interakcije s aplikacijama za pametne telefone (servisne informacije, vozni redovi itd.), daljinsko upravljanje ili čak komunikacija i interakcija s kontrolnim centrima autonomnih shuttleova. To se može ostvariti samo putem pouzdanog umrežavanja vozila, što dovodi do poboljšane udobnosti i sigurnosti.

Kao jedan od prvih sustava na tržištu, ProConnect također ispunjava međunarodne zahtjeve za automobilsku industriju kao što su standard ISO 26262 za električne/elektroničke sustave, kriterije funkcionalne sigurnosti prema ASIL-B(D) i standard kibernetičke sigurnosti ISO/SAE 21434. Ovo vozilu pruža najbolju zaštitu od vanjskog pristupa bez ovlaštenja. U isto vrijeme proizvođačima vozila nudi maksimalnu fleksibilnost: ZF ProConnect je iznimno kompaktan i skalabilan na 8,6 x 6,7 x 2 inča – zahvaljujući modularnom hardveru i softveru.

ZF ProConnect pruža preciznu navigaciju za automatiziranu vožnju

Kada je riječ o automatiziranoj i autonomnoj vožnji, platforma za povezivanje može pokazati svoje pune mogućnosti umrežavanja: sustav podržava standarde mobilne komunikacije LTE i 5G, omogućen je Bluetooth i WiFi, a također može povezati vozila s Globalnim satelitskim navigacijskim sustavom (GNSS), koji omogućuje određivanje položaja vozila s centimetarskom preciznošću putem satelita. ProConnect također dobiva potreban materijal karte putem oblaka. Ova visokoprecizna lokalizacija, koju pružaju Hexagon TerraStar-X Correction Services i softverski mehanizam za pozicioniranje, nadopunjuje ekološke senzore vozila i poboljšava redundantnost i sigurnost. Uz sveobuhvatno rješenje povezivanja, dostupan je i mnogo manji modul ProConnect koji primarno omogućuje satelitsko pozicioniranje.

Na CES-u, ZF će pokazati koliko dobro i precizno sustav doprinosi satelitskoj navigaciji budućnosti u demo vozilu partnera Hexagona, vodećeg pružatelja softvera i upravljanja podacima u području autonomne mobilnosti: 'Transformativni potencijal autonomne mobilnosti je bio naš fokus godinama, kako na cesti tako i izvan nje,' kaže predsjednik i izvršni direktor Hexagona Ola Rollén.