OSTVARENA DOBIT

Mercator osnažio poslovanje pod palicom Ivice Todorića

18.11.2015 u 09:32

Bionic
Reading

Grupa Mercator tijekom devet mjeseci ove godine ostvarila je prihode od prodaje u iznosu od 1,95 milijardi eura što je dva posto niže u odnosu na isto razdoblje lani, priopćila je kompanija putem Ljubljanske burze

Kako pišu Finance, ovaj rezultat ipak nije realno u potpunosti uspoređivati s prošlom godinom jer je kompanija prošla kroz velike promjene zbog konsolidacije poslovanja na svim tržištima nakon što ju je preuzeo Agrokor Ivice Todorića.

'U Srbiji su se prihodi značajno povećali jer je Mercatoru Srbija pripojen lanac Idea dok su se na hrvatskom i bosanskohercegovačkom tržištu snizili zbog prijenosa Mercatorovih maloprodajnih jedinica pod Konzum. Na ta je dva tržišta Mercator ostvario prihod pretežno zbog prodaje dućana Modiana i Intersport te na osnovi prodaje nekretnina', kažu u Mercatoru.

Mercator je treći kvartal zaredom nastavio s trendom poboljšanja poslovanja što se vidi na stavki dobiti kompanije. Grupa je tako tijekom devet mjeseci ostvarila operativnu dobit od 61,2 milijuna eura.

'Poboljšanje je rezultat usredotočenja na osnovnu trgovačku djelatnost na tržištima Slovenije, Srbije i Crne Gore, poboljšanja poslovanja nematičnih djelatnosti, ozbiljnog smanjenja troškova u okviru racionalizacije poslovanja te prodaje nekih nestrateških djelatnosti', kažu u Mercatoru.

Grupa tijekom devet mjeseci poslovanja ostvarila čistu dobit od 31 milijun eura. 'U usporedbi s istim periodom lani to ukazuje na značajno poboljšanje poslovanja jer je kompanija u tom periodu lani imala gubitak od 12 milijuna eura', izjava je kompanije koju vodi Toni Balažič. On je i nakon preuzimanja kompanije ostao predsjednik Uprave, a kako je već tportal pisao, Ivica Todorić ga je nagradio i većom plaćom.

'Važno poboljšanje dogodilo se u financijskom dijelu jer su financijski rashodi u sklopu restrukturiranja kompanije smanjili za 35,3 posto', dodaju u Mercatoru. Mercator je u navedenom razdoblju u poslovanje uložio 47,4 milijuna eura što je tri puta više u odnosu na isti period lani.

Podsjetimo, Agrokorova akvizicija Mercatora okončana je lani u rujnu, a vrijednost transakcije bila je veća od pola milijarde eura. Ivica Todorić kupnjom Mercatora dobio je najveću maloprodajnu i veleprodajnu mrežu u regiji i šire. Ipak, i pred samim Agrokorom veliki su izazovi: iz kompanije se već neko vrijeme najavljuje refinanciranje ukupnog duga te izlazak na burzu. O tome kako je koncern poslovao tijekom prošle godine možete pročitati ovdje.