ŠEF IZ SNOVA

Međimurskom poduzetniku nije dosta to što radnike plaća 1200 eura, spašava ih i od dužničkog ropstva

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 28.05.2018 18:53
  • Objavljeno 28.05.2018 u 18:53
Đuro Horvat, vlasnik međimurske tvrtke Tehnix

Đuro Horvat, vlasnik međimurske tvrtke Tehnix

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Đuro Horvat, vlasnik uspješne međimurske tvrtke Tehnix, odlučio je pomoći svojim radnicima koji su zapali u probleme zbog bankarskih kredita. Posudio im je novac bez kamata da vrate dugove i odblokiraju račune. Nada se kako će im i na takav način pokazati koliko ih cijeni te da nemaju razloga za selidbu u inozemstvo

Horvatova tvrtka jedan je od europskih lidera u ekoindustriji. Bavi se projektiranjem i proizvodnjom servisnih strojeva i opreme za zaštitu okoliša te gospodarenjem otpadom. Godišnji prihodi su joj veći od 200 milijuna kuna, od čega 80 posto ostvaruje izvozom.

Prošlu godinu završila je s 238,3 milijuna kuna prometa i 17,5 milijuna kuna čiste dobiti.

'Kompanija malo vrijedi bez dobrih radnika. Odlučili smo pomoći našim djelatnicima da se riješe dužničkog zagrljaja banaka sve kako bi mogli normalno živjeti i posvetiti se poslu. Većinom se radi o ljudima koji su digli kredite dok su radili u drugim firmama. Program je obuhvatio oko 20 radnika, ali ćemo ga nastaviti. Dosad nas je koštao 250.000 kuna. Pozivam i druge hrvatske tvrtke da slijede naš primjer', rekao je za tportal Horvat.

Međimurski poduzetnik poznati je zagovornik takozvanog moralnog kapitalizma. Uvijek ističe kako su mu na prvom mjestu radnici i pravedan odnos prema njima. U njegovoj tvrtki trenutno radi oko 450 ljudi, a prosječna plaća im je, kaže, 1200 eura.

  • +14
  • +11

Đuro Horvat

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

'S takvom plaćom možemo se nositi s inozemnom konkurencijom. U Hrvatskoj je život mnogo bolji s tih 1200 nego u Njemačkoj s 3000 eura. Ovdje su mladi ljudi svoji na svome, tu im je rodbina i lakše im je osnovati obitelj. Nema razloga da se sele', mišljenja je Horvat.

Njegove riječi o tome kako su ravnopravni sa stranim takmacima kad je riječ o radničkim primanjima potvrđuje i to što u tvrtki imaju dvadesetak povratnika iz inozemstva koji su radili u Njemačkoj i drugim zemljama.

Horvat je prije dva mjeseca otvorio novi pogon. Vrijednost investicije sa strojevima i drugim troškovima iznosi 150 milijuna kuna. U njemu će raditi 150 radnika, tako da će se ukupni broj djelatnika popeti na njih 600.

Horvat je bio proglašen poduzetnikom godine za 2015.

Horvat je bio proglašen poduzetnikom godine za 2015.

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

'Ova godina je zasad odlična. Proizvodnja nam je porasla za 20 posto i radnici će i ove godine, kao i prijašnjih, dobiti 13. plaću', rekao je Horvat.

Vlasnik Tehnixa rođen je 1943. u selu Draškovcu u Međimurju. Nakon završene srednje tehničke škole u Varaždinu diplomirao je ekonomiju na varaždinskom odjelu zagrebačkog Ekonomskog fakulteta. Do osnutka vlastite tvrtke dvadeset i pet godina bio je voditelj proizvodnje u Končaru.

Dok je predsjednik države bio Ivo Josipović, Horvat je bio u njegovom savjetničkom timu za gospodarstvo. Član je SDP-a te je politički aktivan u Općini Donji Kraljevec.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!