ĐURO HORVAT

Poduzetnik godine: Želim da mi radnici imaju plaću 1.000 eura

Đuro Horvat

Đuro Horvat

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Đuro Horvat osnovao je tvrtku Tehnix prije 25 godina u maloj međimurskoj općini Donji Kraljevec. U tih nešto više od dva desetljeća pretvorio ju je u jednog od europskih lidera u ekoindustriji. Većina Tehnixovih proizvoda su Horvatovi izumi za koje je primio brojne nagrade. U četvrtak je njegov uspjeh prepoznala i jedna od vodećih svjetskih konzultantskih kuća te mu je dodijelila svojevrsnog poduzetničkog Oscara, nagradu EY – Poduzetnik godine za 2015.

Horvat je rođen 1943. u selu Draškovcu u Međimurju. Nakon završene srednje tehničke škole u Varaždinu diplomirao je ekonomiju na varaždinskom odjelu zagrebačkog Ekonomskog fakulteta. Do osnutka tvrtke Tehnix dvadeset i pet godina bio je voditelj proizvodnje u Končaru.

Horvatova tvrtka projektira, proizvodi te servisira strojeve i opremu za zaštitu okoliša te gospodarenje otpadom. Trenutno ima oko 320 stalno zaposlenih, 50 patenata i inovacija te više od 350 vlastitih proizvoda koje prodaje širom svijeta.

Ove godine očekuje prihod od oko 200 milijuna kuna, od čega će 80 posto ostvariti izvozom.


Prilikom nedavnog posjeta ministra zaštite okoliša Slavena Dobrovića Tehnixu, Horvat je izjavio kako mu je jedan od ciljeva dizanje plaće svojim radnicima. Prema podacima servisa Poslovna Hrvatska, prosječna plaća u Tehnixu u 2014. iznosila je 5.500 kuna.

'Cilj nam je da iduće godine prosječna plaća bude tisuću eura. Socijalno smo odgovorni i želimo razviti model moralnog kapitalizma', rekao je Horvat.

Dok je predsjednik države bio Ivo Josipović, Horvat je bio u njegovom savjetničkom timu za gospodarstvo. Međimurski poduzetnik je član SDP-a te je politički aktivan u Općini Donji Kraljevec.

Zanimljivo je da je nakon što je nagrađen nagradom EY – Poduzetnik godine za RTL izjavio kako se biznismeni ne smiju baviti politikom.

'U Hrvatskoj se ne smijemo baviti politikom, osobito mi poduzetnici. Naša stranka je hrvatska država, a naš premijer je vođa te stranke. Moramo se okrenuti radu, stvaralaštvu i mogućnostima koje pruža EU, a za sposobne ljude pruža velike šanse', rekao je Horvat.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!