slavni glumac

Matt Damon ima važnu poruku: Ulažite u pitku vodu, tu je prostor za zaradu

23.03.2021 u 08:46

Bionic
Reading

Predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih naroda Volkan Bozkir rekao je prošlog tjedna da je nedostatak sigurne vode za piće za 2,2 milijarde ljudi širom svijeta "moralni neuspjeh", u oštrom upozorenju danima uoči Svjetskog dana voda koji je bio na rasporedu u ponedjeljak.

U novom intervjuu za Yahoo Finance, Oscarom nagrađeni glumac i čovjek koji prikuplja kapital za ulaganje u vodu Matt Damon rekao je da rješenje zahtijeva val ulaganja privatnog sektora kako bi se povećao model mikrofinanciranja, koji je već omogućio pristup vodi za desetke milijuna i pouzdan povrat za investitore, piše Seebiz.

Pozvao je glavne investitore da pomognu zaustaviti krizu s vodom prije nego što klimatske promjene zadatak učine još težim.

"Sve što pokušavamo učiniti je privući pažnju velikih investitora da uđu u ovaj prostor", kaže Damon, koji je 2009. godine bio suosnivač neprofitne organizacije Water.org. "Ovdje ima toliko skrivenih bisera - i ovaj model stvarno, stvarno djeluje. "

Water.org isplatio je 7,2 milijuna zajmova u ukupnom iznosu od 2,6 milijardi dolara, što je poboljšalo pristup vodi za 33 milijuna ljudi, navodi se na njihovoj web stranici.

Od 2002. godine, mikrofinanciranje u svijetu dramatično je poraslo. Te je godine 68 milijuna zajmoprimaca imalo koristi od takvih zajmova; 2013. ta je brojka porasla na 211 milijuna, prema izvješću objavljenom 2015. godine od strane Microcredit Summit Campaign.