HZJZ šuti

Nijemci su nam dali novac za analizu otpadnih voda na koronavirus. Rezultati kasne barem dva mjeseca, a pazite što s tim podacima rade susjedi

04.03.2021 u 09:43

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) još u studenom 2020. obavijestio je javnost o 'nedavno' pokrenutom projektu otkrivanja virusa SARS-CoV-2 u zagrebačkim otpadnim vodama, najavljujući da se prvi rezultati očekuju krajem prosinca ili početkom siječnja. Početak je ožujka, a rezultata još nema - barem ne za javnost. HZJZ, naime, nije odgovorio na upit tportala od utorka o tome je li analiza gotova, kakvi su rezultati i hoće li se ista metoda primjenjivati i na drugim lokacijama u Hrvatskoj

Brojne države rano su u pandemiji Covida-19 započele s testiranjem otpadnih voda na RNA fragmente iz koronavirusa, pa je Europska komisija inicirala veliko paneuropsko istraživanje o učinkovitosti i usklađenosti metoda detektiranja. Uključeno je bilo 17 država, a među njima i Hrvatska, stoji u srpanjskom izvještaju Komisije, uz najavu da će se u drugoj fazi studije pridružiti još devet zemalja: Češka, Danska, Finska, Francuska, Izrael, Luksemburg, Portugal, Slovenija i Mađarska.

Potonje dvije države, s kojima Hrvatska dijeli granicu, redovito izvještavaju stručnu i opću javnost o rezultatima svojih istraživanja gradskih i bolničkih otpadnih voda. Monitoring u Sloveniji traje već punih godinu dana i danas je dragocjen izvor informacija o novim sojevima koronavirusa. Tamošnji stručnjaci iz Nacionalnog zavoda za biologiju izvijestili su u veljači da je analizom 877 uzoraka iz otpadnih voda zaključeno da je britanski soj virusa u Sloveniji minimalno prisutan na razini oko jedan posto, a ostali sojevi nisu registrirani. Tim putem utvrđeno je i da je epidemija bila u padu u odnosu na siječanj.

U istom razdoblju koncentracija koronavirusa u otpadnim vodama u Mađarskoj opet je počela rasti, izvijestio je Institut za javno zdravlje (NNK), precizirajući da je uzlazni trend zabilježen u uzorcima iz Budimpešte, Győra, Miskolca i Székesfehérvára, a koncentracije su padale u Békéscsabi i Kečkemetu. Cecilia Muller, ravnateljica mađarskog Zavoda za javnog zdravstvo (NNK), izrazila je zabrinutost zbog takvih pokazatelja iz otpadnih voda, a na istoj presici najavila je početak cijepljenja ruskim cjepivom. U međuvremenu, Mađarska je nabavila i kinesko cjepivo Sinopharm, a najavljeno je da će svi građani koji su se prijavili za cijepljenje do Uskrsa primiti prvu dozu cjepiva.

O pokretanju projekta u Hrvatskoj HZJZ se oglasio tek u studenome, navodeći da otkrivanje virusa SARS-CoV-2 u otpadnim vodama može pomoći u praćenju izbijanja epidemije. Projekt u hrvatskoj metropoli financira njemačka vlada, a HZJZ ga provodi u suradnji s tvrtkom Zagrebačke otpadne vode (ZOV) i Uredom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Hrvatskoj.

Virus u kanalizaciju dospijeva kroz feces, ali i druge tjelesne izlučevine kako oboljelih, kao i onih osoba sa asimptomatskom infekcijom, s time da se analizom otpadnih voda mogu prikupiti podaci o obje vrste infekcije. Prednosti ove analize su brojne: koronavirus se može otkriti u ljudskom izmetu i do tjedan dana prije pojave simptoma, pa nadzor kanalizacije može predvidjeti izbijanje bolesti čak i prije pojedinačnog testiranja pacijenta i prijema u bolnicu.

  • +66
Godinu dana koronavirusa u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Neven Bučević

'Na ovakav način testiranje otpadnih voda može se koristiti kao alat za rano upozorenje. Jedan uzorak otpadne vode može pružiti podatke o prosječnoj stopi zaraze tisuća ljudi', naveli su iz HZJZ-a. Drugim riječima, vlasti bi mogle odmah reagirati na takvu najavu novog vala zaraze te uvesti potrebne mjere.

Talijanski Nacionalni zdravstveni institut (ISS) objavio je da su znanstvenici pronašli tragove koronavirusa u otpadnim vodama Milana i Torina još u prosincu 2019., sugerirajući da je SARS-CoV-2 tamo cirkulirao i prije nego što je Kina potvrdila prve slučajeve zaraze. Italija je ljetos najavila da će pratiti otpadne vode diljem zemlje radi mogućeg ranog upozorenja na novi val te je krenula s turističkim odredištima. U operaciju su potom uključene regionalne agencije, lokalne zdravstvene vlasti, sveučilišta i 50 komunalnih poduzeća.

Švicarci su među prvima odlučili sustavno testirati otpadne vode na koronavirus. Analizirali su uzorke iz Lausanne, Züricha i Lugana, uključujući one iz veljače, kad su zabilježeni prvi slučajevi zaraze. Koronavirus je otkriven u svim uzorcima, pa i onima iz Lugana u trenutku u kojem je tamo bio registriran samo jedan slučaj Covida-19.

Istovremeno, Izraelci su uspjeli dokazati da je posebno visok broj zaraženih koronavirusom u gradu Bnei Braku, pokraj Tel Aviva, povezan s višom koncentracijom patogena u tamošnjem odvodu. Kao jednu od prednosti ove metode istaknuli su čuvanje privatnosti, s obzirom na to da se nitko ne imenuje, već se samo navode zahvaćene četvrti.

U Britaniji su već u početku testirali otpadne vode na 90 lokacija, pokrivajući oko 22 posto stanovništva Engleske, a ministar zaštite okoliša George Eustice ocijenio je tu metodu 'značajnim korakom naprijed' u određivanju stope zaraze kako na nacionalnoj, tako i na lokalnoj razini.

Prema projektu HZJZ-a, trebale su se analizirati otpadne vode s Centralnog uređaja za pročišćavanja otpadnih voda grada Zagreba. Određena su i tri krajnja cilja:

  • uspostaviti testiranje otpadnih voda kao alat za rano upozorenje i dodatno javnozdravstveno sredstvo za razumijevanje širenja Covida-19 u populaciji
  • kroz praćenje virusa SARS-CoV-2 u otpadnim vodama prikupiti podatke o prosječnoj stopi zaraze u populaciji
  • kontinuirano praćenje virusa SARS-CoV-2 u otpadnim vodama koristiti za utvrđivanje trendova trenutnih izbijanja, prepoznavanje novih izbijanja i prevalenciju infekcije.

Početak uzorkovanja i uspostava metode detekcije i kvantifikacije koronavirusa u otpadnim vodama bili su planirani za kraj studenoga i početak prosinca, prva opsežnija uzorkovanja planirana su od polovice prosinca, a prvi rezultati očekivali su se krajem prosinca, odnosno početkom siječnja.