RIZIK NA POREZNIM OBVEZNICIMA

Maras: Lex Agrokor treba pod svaku cijenu zaustaviti

27.03.2017 u 19:06

Bionic
Reading

SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras kritizirao je na Facebooku najavu ministrice gospodarstva Martine Dalić da Vlada priprema zakonodavni i institucionalni okvir radi pomoći sistemski važnim kompanijama koje ne mogu uredno otplaćivati svoje dugove, a s ciljem očuvanja stabilnosti domaćeg gospodarstva. Maras smatra da donošenje tog zakona, tzv. 'lex Agrokora' treba zaustaviti

'NE ŽELIM PREUZETI RIZIK TRENUTNE SITUACIJE U AGROKORU KAO POREZNI OBVEZNIK. SLAŽETE LI SE?' zapitao je Maras velikim slovima.

U nešto manje dramatičnom tonu Maras piše da zakon koji Vlada radi zbog Agrokora treba pod svaku cijenu zaustaviti.

'Dalić i Plenković žele da porezni obveznici preuzmu sav rizik poslovanja u kojem se sada ta tvrtka našla na sebe. Mislim da treba tražiti rješenje koje će rezultirati dogovorom vjerovnika i tvrtke uz posredovanje države. Država niti treba preuzimati poslovanje tvrtke na sebe niti rizike. Treba omogućiti zakonsko rješenje koje će sistemski tretirati sve tvrtke koje se nađu u takvoj situaciji, a ne samo jednu', poručio je Maras.

Podsjetimo, potpredsjednica Vlade Martina Dalić kazala je da bi se najavljeni prijedlog zakona mogao potencijalno primijeniti na bilo koju kompaniju u Hrvatskoj koja ima više od 8.000 zaposlenika, bilo samostalno ili kao grupa te koja ima više od milijardu eura duga koji više ne može samostalno i uredno otplaćivati.

Napomenula je da se taj zakonski prijedlog ne priprema specifično za Agrokor niti za Ivicu Todorića, no kad bi situacija u Agrokoru to zahtijevala, tada bi se takav zakon primijenio i na nj.