KRIZA U AGROKORU

Burilović: Dijalog s dobavljačima prvi korak ka rješenju

27.03.2017 u 15:25

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović pozdravio je u ponedjeljak otvorenu komunikaciju i dijalog između čelnika koncerna Agrokor i njegovih dobavljača "jer je to prvi korak ka rješavanju bilo kojeg problema."

"Pozdravljam otvorenu komunikaciju i dijalog, jer je to prvi korak ka rješavanju bilo kojeg problema. Moramo biti svjesni da ovdje uključene strane predstavljaju stup hrvatskoga gospodarstva i moramo učiniti sve što je u našoj moći da vratimo stabilnost. Sastanak je prošao u optimističnom tonu, vjerujemo i nadamo se da će se situacija pozitivno rasplesti i da pri tom nitko u čitavom lancu, od velikih do najmanjih dobavljača, neće i ne smije biti zapostavljen“, izjavio je Burilović za Hinu nakon sastanka čelnika Agrokora i dobavljača koji se prije podne održao u upravnoj zgradi Konzuma.

Nakon sastanka iz Agrokora su izvijestili kako se s predstavnicima 30-tak dobavljača sastao predsjednik koncerna Ivica Todorić, koji ih je informirao o trenutnim aktivnostima te daljnjim planovima u procesu stabilizacije koncerna, izvijestili su iz Agrokora nakon završetka sastanka održanog u upravnoj zgradi Konzuma.

Kako se navodi u izjavi Agrokora, na sastanku je uz velike dobavljače bio i predsjednik HGK Burilović kao predstavnik srednjih i malih dobavljača, dok su ispred Agrokora na sastanku bili Todorić, predsjednik Uprave Konzuma Slavko Ledić, članica Nadzornog odbora koncerna Ljerka Puljić i njihovi suradnici.

"Cilj sastanka bio je informirati dobavljače o trenutnim aktivnostima Agrokora kao i o daljnjim planovima koncerna u procesu stabilizacije, vezano uz međusobno poslovanje. Predsjednik koncerna upoznao je sudionike sa stanjem u koncernu i planovima za nastavak poslovanja. Tom prigodom zahvalio je prisutnima i svim ostalim dobavljačima, njih oko 6.000, koji su u proteklom periodu u obostranoj suradnji davali snažnu podršku Agrokor koncernu", objavili su nakon sastanka iz Agrokora.

Jedan od dobavljača koji je bio na tom sastanku neslužbeno je izjavio kako dobavljači od Agrokora očekuju u kratkom roku, maksimalno tri do pet dana, jasan i transparentni plan servisiranja duga prema dobavljačima, kao i jasan stav financijskih vjerovnika kakav prioritet daju dobavljačima i kako planiraju financijski stabilizirati koncern. 

Posljednji javno dostupni podaci o poslovanju Agrokora govore da su potraživanja dobavljača prema Agrokoru krajem rujna prošle godine iznosila više od 16 milijardi kuna.