nova vladina uredba

Mali distributeri imaju plan: Naftu kupiti u inozemstvu, preraditi u riječkoj rafineriji i ostvariti goleme uštede

20.07.2022 u 10:22

Bionic
Reading

Novom Vladinom uredbom u utorak su definirane cijene goriva – benzin je malo pojeftinio, a dizel poskupio, izjednačavaju se cijene goriva na autocestama i izvan njih. Od utorka je cijena litre benzina 48 lipa niža, dizel je poskupio za 35 lipa, a u sljedeća dva tjedna cijena plavog dizela iznosit će 9,45 kuna za litru, kao što je to bilo u proteklih 14 dana

Predsjednik Udruge malih distributera goriva Armando Miljavac izjavio je za Studio 4 HTV-a kako je dobro da su cijene izjednačene. Dodao je da gubici malih distributera sada iznose 60 do 70 lipa po litri, što se može 'progurati', no samo kratkoročno.

'Nastojimo biti konstruktivni i održati benzinske postaje otvorenima radi gospodarske i političke situacije. Ne želimo biti crna ovca u ovom trenutku, ali nas posebno muči cijena plavog dizela, na kojoj gubimo između 20 i 45 lipa po litri. Nadamo se rješenju zavrzlame s cijenama na dobrobit svih, i prodavača i države i kupaca', kazao je Miljavac.

Rekao je da su u stalnoj komunikaciji s Vladom i nadaju se da će se njihovi zahtjevi uvažiti; da će se prijeći na tržišni model. Ustvrdio je da je Hrvatska jedina zemlja uz Mađarsku sa subvencioniranim cijenama. Uz to je rekao da se Mađarska pripremila i osigurala jeftinu sirovinu koja se prerađuje u njihovim rafinerijama te im je cijena goriva puno povoljnija nego u Hrvatskoj.

  • +12
Mali distributeri goriva. Na fotografiji: Kristijan Galić, Domagoj Puh, Armando Miljavac, Petar Mijić i Boris Podobni Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic

'Mislim da je jedna od solucija prijedlog stručnjaka za naftnu industriju Davora Šterna – da Hrvatska kupi naftu na svjetskom tržištu, preradi je u riječkoj rafineriji i proda tamo gdje bi bila enormna ušteda. Hoće li se u Vladi pobrinuti za to i angažirati stručnjake, to je drugo pitanje', kazao je za Studio 4 HTV-a.

Miljavac je rekao i da mali distributeri očekuju subvencije Vlade. 'Više od devet mjeseci radimo s gubicima, jedina smo branša koja na svojim leđima nosi teret. To nije korektno', rekao je te dodao da je još pet-šest tvrtki zatvoreno, a da se ostale grčevito bore za opstanak.