'prvi pozitivan pomak'

Mali distributeri goriva 'privremeno' otvaraju benzinske postaje, evo što im je probudilo optimizam

08.07.2022 u 10:16

Bionic
Reading

Mali distributeri goriva privremeno i djelomično prekidaju akciju zatvaranja benzinskih postaja, priopćila je danas Udruga malih distributera goriva sa sjedištem u Pazinu. Na otvaranje postaja odlučili su se zbog najave skorog sastanka velikih distributera goriva i Vlade, koju vide kao prvi pozitivan pomak od početka njihove akcije

Mali distributeri poručuju da su veliki distributeri podržali njihove akcije, prepoznali probleme i predali Ministarstvu gospodarstva moguća rješenja vezana uz tešku situaciju koja je nastupila na tržištu naftnih derivata uvođenjem Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

'Uvažavajući pozitivne namjere Ministarstva gospodarstva, djelomično prekidamo naše akcije zatvaranja benzinskih postaja i očekujemo rješenje problema. Djelomičan prekid znači da i dalje postoje veliki problemi u opskrbi naftnim derivatima i stoga neće moći svi članovi otvarati benzinske postaje odmah i neće na svim benzinskim postajama u svakom trenutku biti svih vrsta goriva. Očekujemo povremene, veće i manje probleme u opskrbi dok je postojeća Uredba na snazi', naveli su, napominjući da su spremni ponovno zatvoriti sve benzinske postaje u slučaju da u realnom i što skorijem roku ne dođe do zadovoljavajućeg rješenja - pronalaska održivog modela rada.

Podsjetimo, Udruga malih distributera goriva, koja okuplja 60 članova - malih tvrtki s 90 benzinskih postaja, u srijedu je zatražila hitnu pomoć Vlade i rješenje za održiv model njihovog poslovanja, koje je zbog nove uredbe, kako ističu, postalo neodrživo te rade s velikim gubitcima.

Predstavnici te udruge, koja je osnovana prije 20-ak dana, na konferenciji za medije kazali su da mali distributeri ukupno u Hrvatskoj pokrivaju 23 posto tržišta distribucije goriva, što smatraju da nije nevažan postotak te da su u zadnja dva tjedna njihovi članovi zabilježili ukupne gubitke iznad 16 milijuna kuna, kao i da se do sada zatvorilo 90 posto od ukupno 150 benzinskih postaja malih distributera.

  • +12
Mali dristributeri goriva. Na fotografiji: Kristijan Galić, Domagoj Puh, Armando Miljavac, Petar Mijić i Boris Podobni Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic

"Svi pričaju o tome da puno zarađujemo, no zadnjih osam mjeseci bespogovorno podnosimo teret krize porasta cijena goriva i do sada nismo ništa tražili nadajući se da će Vladi biti važno naših 60-ak tvrtki, zdravih i s otprilike 1.000 zaposlenika. Sada smo došli do toga da više ne možemo plaćati kredite, čije su rate od 50 do 100 tisuća kuna, a zarade nemamo", rekao je predstavnk Udruge i vlasnik pumpi iz Zadra i Zaboka Domagoj Puh.