CRPKE RADE

Mađarska uplatila tranzitnu naknadu, obnovljen protok nafte kroz Družbu

10.08.2022 u 16:46

Bionic
Reading

Ruski državni monopol Transneft ponovno je pokrenuo protok nafte južnim krakom naftovoda Družba, objavila je novinska agencija RIA pozivajući se na pomoćnika predsjednika Transnefta Igora Djomina.

"Crpke rade - uključene su u 16:00 sati" (13:00 GMT, op.ur.), rekao je Djomin, a prenosi RIA.

Mađarski MOL u srijedu je priopćio da je uplatio tranzitnu naknadu za korištenje ukrajinskog dijela plinovoda, proglasivši to "brzim rješenjem". U MOL-ovu priopćenju se navodi da je do zastoja došlo "zbog tehničkih problema koji su se pojavili s bankama", prenosi Reuters.

Dodaje da je MOL-ova slovačka podružnica Slovnaft također uplatila naknadu kako bi omogućila nastavak isporuke ruske nafte u Slovačku.

Privremeno rješenje

Slovački ministar gospodarstva Richard Sulik rekao je da je plaćanje od strane Slovnafta rješenje za mjesec kolovoz, nakon što je Western banka odbila obraditi plaćanje tranzitne naknade koju je  Ukrajina zaračunala Rusiji.

Ukrajina je priopćila da će se protok nafte kroz naftovod Družba nastaviti kad zaprimi zamjensku isplatu, rekao je Sulik.

"Ne bih rekao da je riječ o političkom kontekstu, jer ga nema. Jednostavno, došlo je do tehničkog propusta ili krive procjene. Takve se greške događaju. Moj ukrajinski kolega i ministar energetike uvjerio me danas da će, ako novac stigne, nafta poteći danas. Očekujem da će nafta početi teći u narednim satima", rekao je.

Dodao je da su problemi s plaćanjem iznenađujući, jer je Slovačka računala da uvoz nije obuhvaćen sankcijama EU-a protiv Rusije, pa je smatrala da su dopuštena i plaćanja za tranzit. 

Transneft je u utorak priopćio da je Ukrajina od 4. kolovoza obustavila tranzit ruske nafte u južnu Europu, budući da zbog zapadnih sankcija nije primila tranzitne naknade od Moskve. Ruska tvrtka tvrdi da je 22. srpnja ukrajinskom operatoru naftovoda Ukrtransnafta platila tranzit za kolovoz, ali da je novac vraćen 28. srpnja jer uplata nije prošla.

Gazprombank, koji je obavio plaćanje, priopćio je da je novac vraćen zbog ograničenja EU-a.

Obustava je potaknula rast cijena nafte, koje su ionako već počele obarati rekorde jer je ruska invazija na Ukrajinu izazvala brigu zbog potencijalne nestašice, posebno u Europi koja je ovisna o ruskim energentima.

U srijedu su cijene nafte pale nakon vijesti da će naftovod Družba nastaviti s radom, a također i zbog očekivanja slabije potražnje.

Obustava protoka kroz Ukrajinu utjecala je na zemlje koje uključuju Mađarsku, Slovačku i Češku, a koje imaju ograničenu mogućnost uvoza jer nemaju pristup moru.

Rusija isporučuje oko 250.000 barela nafte dnevno preko naftovoda Družba u Mađarsku, Slovačku i Češku.

Mađarski MOL i Unipetrol, koje kontrolira PKN Orlen, glavni su kupci nafte preko te rute, dok su ruski Lukoil, Rosneft i Tatneft glavni dobavljači.

Rusija je već smanjila protok plina prema mnogim članicama EU-a, pravdajući to problemima u održavanju turbina na plinovodu Sjeverni tok 1, kao i sankcijama protiv nekih kupaca koje Moskva smatra neprijateljskim.