SLABA MOBILNOST

Mađari spremni tri sata putovati do posla, Hrvatima i sat previše

  • Autor: Ivica Kruhoberec
  • Zadnja izmjena 02.10.2013 09:46
  • Objavljeno 02.10.2013 u 09:35
boxmark

boxmark

Izvor: Cropix / Autor: Željko Hajdinjak /CROPIX

Već šezdesetak šivača iz Mađarske radi u Boxmarku, najvećem poduzeću u Slobodnoj zoni Varaždin, čije poslovodstvo planira udvostručiti sadašnji broj zaposlenika iz susjedne države čije je zapošljavanje osjetno jednostavnije nakon ulaska Hrvatske u EU

'Mađarski državljani kod nas su u normalnom radnom odnosu kao i hrvatski državljani. U Hrvatskoj su otvorili tekuće račune i ovdje primaju plaću. U Hrvatskoj za njih također uplaćujemo sve poreze i doprinose. Mađarski radnici od prvog dana nisu imali nikakve predrasude oko dolaska na posao u drugu državu. Najvažniji kriteriji za rad u Boxmarku su stabilnost radnog mjesta i sigurnost isplate plaća. Dobili smo pohvale što plaće isplaćujemo svaki mjesec točno na vrijeme', kazao je Tomislav Cesarec koji napominje da je Boxmark proteklih mjesec dana zaposlio i veliki broj Hrvata.

Iako je najviše povećan broj zaposlenih u šivaonici, zbog naglog povećanih narudžbi kupaca i dalje imaju otvorena radna mjesta za dodatnih stotinjak šivača koji se mogu slobodno javiti radi zapošljavanja u jednom od najvećih poduzeća u svijetu za proizvodnju kožne galanterije u autoindustriji.

'Svi šivači koji žele raditi u Boxmarku, bilo iz Hrvatske ili iz Mađarske, kod nas dobrodošli. Mađarski radnici, osim što su nas pozitivno iznenadili svojom velikom zainteresiranošću za posao i kvalitetnim radnim iskustvom šivanja iz kožarske i automobilske industrije, također su nas iznenadili i svojom izrazitom mobilnošću. Naime, izrazili su spremnost za putovanje do radnog mjesta u trajanju čak i do tri sata u jednome smjeru, što nas je ugodno iznenadilo', naglašava Cesarec.

Nasuprot tome, kako dodaje, hrvatski državljani manje su spremni putovati do radnog mjesta koje smije biti udaljeno do maksimalno sat vremena vožnje od mjesta stanovanja.

Osim šivača i tapetara, Boxmark i dalje traži kadrove za rukovodeća i stručna radna mjesta, kao što su zamjenik voditelja, smjenovođa, grupovođa, mehaničari i kontrolori u Šivaonici, Tapetariji, Pripremi rada i Krojačnici. Traže se i suradnici za odnose s kupcima, planeri proizvodnje, tehnolozi proizvodnje te stručnjaci za kvalitetu. Svi kadrovi, osim stručnih kvalifikacija i odgovarajućeg radnog iskustva, moraju raspolagati i znanjem njemačkog i/ili engleskog jezika

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!