NJEMAČKI GIGANT

Lufthansa lani prevezla rekordan broj putnika

13.01.2016 u 12:06

Bionic
Reading

Njemački zračni prijevoznik Lufthansa objavio je da je prošle godine prevezao rekordan broj putnika unatoč opetovanim štrajkovima pilota i kabinskog osoblja.

"Zrakoplovne kompanije grupe Lufthansa prevezle su 2015. godine 107,7 milijuna putnika, što je novi rekord", izvijestio je prijevoznik u priopćenju objavljenom u utorak.

Ukupna brojka predstavlja povećanje od 1,6 posto u odnosu na godinu ranije.

Lufthansa je također vlasnik Austrian Airlinesa i Swissa, te diskontnog prijevoznika Germanwingsa. U ožujku 2015. zabilježili su strašnu nesreću u francuskim Alpama nakon što je kopilot usmjerio putnički zrakoplov na putanju udara u planinu, prouzročivši smrt 150 ljudi.

Prema jučer objavljenim podacima Lufthansa je u 2015. imala više od milijun letova, gotovo isti broj kao i u 2014. Zabilježili su i rekordnu popunjenost zrakoplova od 80,4 posto, što odgovara povećanju iskorištenosti kapaciteta od 0,3 postotna boda u odnosu na godinu ranije.

"Proteklih nekoliko godina grupa Lufthansa je puno ulagala u poboljšanje svoje ponude i usluga", ističe se u priopćenju.

U sklopu tih je nastojanja prošle godine u promet pušteno 17 novih zrakoplova a flota će u idućih 10 godina biti dopunjena za još 251 mlazni zrakoplov.

"Dodatno je udobnost putovanja znatno poboljšana opremanjem kabina u svim razredima, poboljšanjem usluga i širokopojasnim pristupom Internetu", dodaje se.

"Zahvaljujući tim poboljšanjima uspjeli smo značajno pojačati potražnju i uvjeriti rekordan broj klijenata da koriste prijevozničke usluge jednog od naših prijevoznika", ističu u Lufthansi.

Piloti i kabinsko osoblje organizirali su prošle godine nekoliko štrajkova u sklopu odvojenih sporova oko plaća i dobi za odlazak u mirovinu, zbog čega je bilo "prizemljeno" nekoliko desetaka tisuća putnika.