TMURNO NEBO NAD ZAGREBOM

Lufthansa demantira interes za Croatia Airlines

19.02.2010 u 07:56

Bionic
Reading

Nakon medijskih napisa da je njemačka Lufthansa potencijalni kupac Croatia Airlinesa, nacionalnog avioprijevoznika čiji je u gubitak u protekloj godini iznosio oko stotinu milijuna kuna, iz njemačke aviokompanije demantirali su nam interes za preuzimanje

Štrajk u Lufthansi i Croatia Airlinesu

Pokazatelj krize u avioindustriji je i  štrajk stjuardesa i stjuarda Croatia Airlinesa najavljen za 26. veljače, a  sljedećeg tjedna u štrajk će stupiti i 4.500 pilota cijelog koncerna Lufthansa, što znači da će se prizemljiti i zrakoplovi niskobudžetne tvrtke Germanwings.

Iz Lufthansinog londonskog ureda izjavili su za tportal da nema nikakvih pregovora o kupnji hrvatskog avioprijevoznika: 'Lufthansa ne želi komentirati medijske špekulacije. Imamo dobru suradnju s Croatia Airlinesom za koju se nadamo da će se nastaviti. U ovom je trenutku Lufthansa fokusirana na integraciju Austrain Airlines, British Midland Airways i Brussels Airlines u Lufthansa Grupu.'

Priča o prodaji Croatia Airlinesa njemačkoj Lufthansi krenula je nakon što je Ivan Mišetić, direktor nacionalne aviokompanije, priznao da ih od bankrota može spasiti jedino privatizacija. Kako je Lufthansa dugogodišnji partner Croatia Airlinesa, a 2008. je već preuzela neke posrnule aviokompanije i relativno se dobro snašla u krizi, pojavila se informacija da je najveći europski prijevoznik njihov najizgledniji kupac.

Nacionalnu aviokompaniju za sada od bankrota spašava država: kada je nedavno CA umalo ostala bez jednog zrakoplova tipa airbus, za kojeg nije mogla platiti ratu kredita, u posljednji je trenutak uskočila Vlada aktiviranjem jamstva.

Croatia Airlines već dvije godine zaredom bilježi gubitke, koje opravdavaju velikim padom broja putnika i visokim operativnim troškovima, a posebno se žale na visoke terminalske naknade i pritisak monopola, odnosno činjenicu da gorivo mogu kupovati samo od Ine, a potrepštine od zračnih luka.