novi rekord

Maloprodaja nastavlja rasti 29. mjesec zaredom

13.03.2017 u 07:38

Bionic
Reading

Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u ponedjeljak prvu procjenu prometa u trgovini na malo u siječnju, a očekuje se nastavak rasta potrošnje već 29. mjesec zaredom

Tri makroekonomista, koja su sudjelovala u anketi Hine, u prosjeku očekuju rast potrošnje u siječnju za 4,4 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 4,0 do 4,9 posto.

Bila bi to niža stopa rasta nego mjesec dana prije, kada je potrošnja skočila 5,8 posto na godišnjoj razini, najviše od rujna predrecesijske 2007. godine.

Tako bi se nastavio rekordni trend pozitivnih kretanja, s obzirom na to da je pad potrošnje na godišnjoj razini posljednji puta zabilježen u kolovozu 2014. godine.

Rast potrošnje 29 mjeseci zaredom nije zabilježen od kada DZS vodi te podatke.

"Očekujemo nastavak solidnih stopa rasta pod utjecajem učinka baznog razdoblja, rasta potrošačkog optimizma pod utjecajem poreznog rasterećenja i stabilizacije tržišta rada", navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Rast potrošnje zahvaljuje se, među ostalim, trendu rasta plaća koji traje još od početka 2015., kada su uvedene porezne promjene na dohodak.

A nove izmjene u oporezivanju dohotka, koje su stupile na snagu početkom ove godine, mogle bi dodatno potaknuti potrošnju, kažu analitičari.

Podaci o maloprodaji važni su jer će pokazati je li nastavljen snažan rast potrošnje i na početku ove godine.

S rastom od 3,6 posto osobna potrošnja bila je jedan od najvažnijih pokretača ubrzanja rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u četvrtom lanjskom tromjesečju na 3,4 posto na godišnjoj razini, što je najbrži rast gospodarstva još od 2008. godine.