VLADIN POVJERENIK za agrokor

Ramljak najavio otpuštanja u Konzumu i odgovorio Todoriću

Povjerenik za Agrokor Ante Ramljak dao je intervju za 'Točku na tjedan' N1 televizije

Povjerenik za Agrokor Ante Ramljak dao je intervju za 'Točku na tjedan' N1 televizije

Izvor: Screenshot / Autor: N1

Vladin izvanredni povjerenik za Agrokor, Ante Ramljak najavio je kako će u Konzumu biti otpuštanja, ali istovremeno i podizanja plaća te kako će realizacija kredita od 530 milijuna eura krenuti već od idućeg tjedna kada se očekuje dobivanje prve tranše u iznosu od 100 milijuna eura, ali i kako kontakta s Todorićem od preuzimanja nije bilo

U razgovoru za 'Točku na tjedan' N1 televizije, Ramljak je izrazio zadovoljstvo trenutnim stanjem u Agrokoru najavivši kako će prva tranša kredita u iznosu od 100 milijuna tjedna 'sjesti' već sredinom ovog tjedna nakon čega će glavninu tog novca proslijediti Konzumu.  

Tim novcem će se, pojasnio je izvanredni povjerenik, podmiriti isključivo dospijeće dobavljača koje sad još u ovom trenutku nisu mogli uhvatiti u zadanim ugovorenim rokovima, dok će drugi dio novca biti nadopunjavanje zaliha u svrhu pripreme ljetne sezone.

Upitan može li jamčiti isplatu plaća do sredine mjeseca za sve kompanije, Ramljak je istaknuo kako je to najvažnija stvar.

'Od prvog dana ja sam govorio da dajem jamstvo za isplatu plaća koje neće kasniti i to smo već u ova dva mjeseca i pokazali. Tako da definitivno mislim da možemo jamčiti isplatu plaća, ali te plaće i ovako ne bi bile isplaćene iz ovog kredita. Znači nisu bile uvjetovane da li ćemo kredit imati ili ne, nego smo mi praćenjem, skupljanjem sredstava na dnevnoj bazi i osiguravali i odvajali sa strane - jedan dio priljeva kojeg smo dobivali na dnevnoj bazi smo odvajali za isplatu plaća koje dolaze svaki mjesec', istaknuo je Vladin izvanredni povjerenik u razgovoru za N1 televiziju.

Budući da je Sberbank dala do znanja kako ne želi sudjelovati u aranžmanu, Ramljak je upitan zašto misli da će druge banke sudjelovati u spasu posrnulog diva.

Sberbank

Sberbank

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Prema svim informacijama i naznakama koje imamo mislim da postoji veliki interes, ja sam uvjeren s obzirom na to da je to model refinanciranja starog duga, a svima je u interesu da izvuku taj stari dug i stave ga u prvenstvo isplate, u onaj senior status, tako da postoji dosta velik interes, to je ekonomsko financijski interes', optimističan je Ramljak koji je pojasnio da ako ne bude interesa obavezu preuzimaju Zagrebačka banka i fond Knighthead.

Ramljak je, također, upitan hoće li na kraju otpis dugova biti veći budući da se radi o roll up aranžmanu koji donosi novu obavezu od više od milijardu kuna.

'Nije nova obveza od milijardu eura, nego od 450 milijuna eura, 80 milijuna je ono što smo već digli prije mjesec dana. Aranžman tog refinanciranja ili roll upa je složen tako da svaka banka koja je već u postojećoj izloženosti prema Agrokoru, a pogotovo one banke koje nemaju osigurana svoja potraživanja prema Agrokoru, znači to je jedan veliki broj banaka koji uopće nemaju nikakva sredstva osiguranja, nikakve zaloge, nikakve kolaterale, one bi trebale imati najveći interes da se ustvari iz tog nekog zadnjeg reda u autobusu presele u prvi red autobusa ili što bliže moguće vozaču - tako je napravljen, da karikiram I pojednostavim. Sad taj novi kredit od 450 milijuna eura je ustvari iznos koji njima osigurava, znači postojećim kreditorima Agrokora, da ustvari oni budu sigurni da će u konačnici ipak ova kompanija opstati, to jest kompanije u sustavu grupacije Agrokor i da će im se barem onda u nekoj nagodbi iz vrijednosti tih kompanija koje budu živjele i preživjele, jedan dio onih starih dugovanja vratiti', kazao je povjerenik za Agrokor, dodajući kako je u ovom trenutku teško reći koliki postotak će se starog duga otplatiti i kako će se otplatiti prema kome.

 • +3

Sastanak dobavljača Agrokora i Vladinog povjerenika

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Upitan za komentar stava Sberbanka koja je najveći kreditor koji više ne želi sudjelovati u priči oko Agrokora, Ramljak je kazao kako je Sberbank u 'vrlo nezavidnoj poziciji s obzirom na sredstva osiguranja koja imaju ili bolje rečeno nemaju'.

'Nadam da će oni na kraju sagledati to i sudjelovati u tom kreditu, međutim svatko ima pravo na svoju odluku', mišljenja je Ramljak, dodajući kako još uvijek ne zna jesu li Sberbanku tužbe sredstvo pritiska ili sredstvo naplate.

Ramljak je i pojasnio tko će u konačnici sve to platiti, budući da dio poreznih obveznika smatra kako će se upravo njihovim novcem pokušati sanirati problem.

'Mislim da je postupak toliko kompliciran i težak i kad pogledate malo i primjere i međunarodne slučajeve i države u kojima su se događale ovakve stvari, uvijek je iza ovakvih procesa i postupaka ostajao jako velik broj tužbi. Vi jednostavno ne možete sve zadovoljiti, uvijek će biti onih nezadovoljnih. I ti nezadovoljni će onda, i na ovakav način putem sudova, pokušati naplatiti neka svoja potraživanja. Hoće li u tome uspjeti ili ne, i to je sad odgovor - tužba ne znači, bar je ja ne bih prejudicirao, da je automatski i presuda.

Vladin povjerenik za Agrokor se dotaknuo i situacije kada je najprije odbio, a potom i prihvatio novo rusko financiranje, uz uvjet da se napravi roll up.

'Kad je 10. travnja počeo moj posao u Agrokoru, dočekala nas je situacija blokade svih računa, neisplaćenih plaća, dobavljača koji su počeli blokirati sve račune, zaustavili opskrbu u Konzumu, jedna poprilično kaotična situacija, na računu praktički nije bilo ništa novca. Sjećate se da sam javno izjavio da je bilo famoznih šest kuna. Danas ima puno više. Tu noć smo krenuli, odnosno popodne u razgovore s financijskim institucijama oko novog zaduženja koje je bilo neophodno. Nama je svima bilo jasno, cijelom mom timu koji je došao tu sa mnom, da ako ne uspijemo osigurati, a to je bio tjedan pred Uskrs, barem neka kreditna sredstva i ako ne isplatimo plaće i umirimo malo barem dobavljače isplatom starog duga prema njima, da nakon toga možemo biti tu tjedan dana i možemo onda otići kući i podnijeti zahtjev za stečaj i likvidaciju firme i nitko više ne bi bio u stanju spasiti i spriječiti onaj najgori scenarij, koji se ne bi samo odrazio na kompanije u sustavu Agrokora, nego bi se odrazio i puno šire', kazao je gost televizije N1, pojasnivši pritom kako se tada nije  mogao baviti refinanciranjem.

'Počeli smo pregovore s bankama uključujući i Sberbanku i VTB banku u tom klubu i oni su cijelo vrijeme inzistirali na tome da oni - ako daju određena sredstva, da im se prizna onih 100 milijuna eura iz veljače ove godine kada su dali zadnja sredstva, kao senior status. Danas ugovor koji smo pregovarali u zadnjih mjesec dana ima oko 250 stranica. Zamislite u onom trenutku da smo u tri dana trebali ispregovarati Ugovor o financiranju koji jednostavno nije bio moguć. Ja sam to od prvog dana govorio I govorio sam im da nam daju vremena, da idemo sad jednostavnijim nekakvim financiranjem', kazao je povjerenik, uz dodatak kako je u komunikaciji sa svim kreditorima i sa svim bankama svakodnevno.

Vladin povjerenik Ante Ramljak zadovoljan je što se uspio osigurati novi kredit

Vladin povjerenik Ante Ramljak zadovoljan je što se uspio osigurati novi kredit

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Upitan na koji način će Agrokor izbjeći tužbe, Ramljak je potvrdio kako je ovih dana prema Agrokoru podnesen zahtjev za privremenom mjerom zaustavljanja financiranja po spomenutom modelu, ali kako je zahtjev odbijen.

'Drugi zahtjev i drugo rješenje koje je već izdato je bilo u Srbiji, isto je podnio Sberbank na račun raspolaganja dionicama DiamantaFrikoma, naših kompanija u Srbiji. To rješenje je pozitivno riješeno, ali izdana je privremena mjera nemogućnosti raspolaganja tim dionicama, međutim, mi - imali smo razmišljanja, ali na kraju odluka nije donesena, nismo imali nikakvu inicijativu da raspolažemo tim dionicama da ih dajemo u zalog za ovaj kredit', izjavio je Ramljak dodajući kako niti jedan od dobavljača nije dignuo tužbu.

Govoreći o dobavljačima, Ramljak im je poručio kako otplate duge mogu očekivati idućeg mjeseca.

'Moramo napraviti jasne kriterije i to je možda ono što je najvažnija stvar i jedna poruka da ustvari kod isplate starih tražbina, a njih, što se tiče ovih malih dobavljača - u iznosu one nisu velike, njih ima jako puno u broju dobavljača, ali iznosi nisu veliki, međutim, prema drugim dobavljačima moramo napraviti jedan fer i pošten kriterij, koji bi onda zadovoljio sve, a to je najteže. Kriterije ćemo jasno objaviti, te kriterije ćemo prezentirati Vjerovničkom vijeću koje mora dati u konačnici i svoje odobrenje', poručio je Vladin povjerenik.

Upitan jesu li tvrtke poput Leda, Jamnice i Zvijezde spremne za sezonu, Ramljak je odgovorio potvrdno, odbacivši pritom navode kako Konzum bilježi pad prometa od čak 20 posto.

'To nije istina. Pad prometa je 10,8 posto. To je sad podatak koji vam dajem kao ekskluzivu. Mislim da smo ga jučer i objavili i da je u tom dijelu pad pad prometa u prvih pet mjeseci manji nego što je bilo tko očekivao, ali isto tako tvrdim da sada kad budemo financirali novu robu i zalihe Konzuma i kad budemo popunili do kraja dućane, da će Konzum uhvatiti taj rast prihoda, i do kraja godine moj plan je, ja bih bio zadovoljan, da Konzum u prihodima posluje s nulom', istaknuo je Ramljak dodajući kako očekuje da nakon svega Konzum uskoro bude na nuli.

Kada je, pak, riječ o Konzumu i mogućem gašenju neprofitabilnih trgovina te otpuštanja radnika, Ramljak je kazao kako u ovom trenutku ne može reći točno stanje profitabilnosti svih dućana.

'Još radimo analize i siguran sam da ćemo do kraja ljeta, nakon svih analiza, krenuti u implementaciju tog restrukturiranja, zatvaranje određenog broja dućana i zbog toga sam uvjeren da će Konzum do kraja godine poslovati pozitivno i da će imati operativnu dobit i da će on biti naš 'flagship', kako se kaže, u tom budućem restrukturiranju, u nagodbi s vjerovnicima. No, određeni broj ljudi koji posluju u tim dućanima mogli bi biti otpušteni', najavio je Ramljak.

Ramljak kaže da se s Ivicom Todorićem nije čuo od preuzimanja upravljanja Agrokorom

Ramljak kaže da se s Ivicom Todorićem nije čuo od preuzimanja upravljanja Agrokorom

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Govoreći o stanju u Konzumu, Ramljak je kazao kako ne zna mogu li zaposlenici Konzumovih trgovina imati manje plaće od ovih koje imaju danas.

'Mislim da je to čak jedna od stavki zbog kojih mi moramo napraviti dobre analize jer naši zaposlenici nažalost u plaćama nisu konkurentni sa zaposlenicima drugih trgovačkih lanaca u kojima su plaće puno veće i volio bih ako bismo pronašli prostora u poslovanju Konzuma da se i te plaće podignu, a ne smanje', zaključuje Ramljak.

Na pitanje kako je doživio poteze grupacije Agram te reakciju samog Ivice Todorića koji ga je na neki način prozvao te misli li da se Todorić i dalje miješa u poslove Agrokora i pokušava utjecati na odluke u Konzumu i Belju, Ramljak je odgovorio:

'Ne, ne mislim da se petlja, mislim da je njemu nakon svega jako teško. Nije lako, treba razumjeti i tu situaciju, on je svjestan što je napravio, svjestan je kako je došlo do ovoga svega. Ne bih ulazio u to zbog čega šalje te poruke i način kako postupa u odnosu na ostavke u nadzornim odborima. Shvaćam da mu nije lako, ali i on mora shvatiti realnost situacije.'

Na kraju, Ramljak je upitan i je li u kontaktu s Ivicom Todorićem, na što je kratko odgovorio kako nisu imali 'nikakav kontakt' od preuzimanja Agrokora. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 23

Prikaži sve
 • hk3iddsh

  11.06.2017 13:28

  Imam susjeda spaljenog ko šiba,žena mu jedina radi i to vidi vraga u Konzumu.Na vratu kredit sa hipotekom na kuću kojeg jedva nosi na leđima,spašava ga tu i tamo kakav fuš,dvoje dijece....Gospodo Todorić ,Mamić,HNS,HDZ,guzičari,selebrity ovi oni ,nije jedini.Ja vam nebi baš htio biti u koži iako ...

 • prvagora1

  11.06.2017 15:11

  visitor je neki dan sjajno opisao povezanost i nužnost opstanka plenkovićeve vlade zbog spasa todorića osobno. i njegovog bogatstva. a prebacivanje svih njegovih dugovanja na REPUBLIKU HRVATSKU, tj. na nas. radi se o ciframa koje si mi obični ne možemo ni predočiti. od kojih će dobar dio prijeći ...

 • tonkiii

  11.06.2017 13:12

  eto doveden je ramljak kao izvarendni vladin povjerenik predstavljen kao veliki stručnjak sposoban čovjek koji će spasiti agrogor...i eto nakon dva miseca imamo preko milijardu kuna novih zaduzenja i najavu da će bit otpuštanja radnika i rasprodaju agrokora...eto fala hdz-u i njihovom stručnom ...

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi