NISKE KAMATE

Lalovac u misiji traženja jeftinog novca po svijetu

05.03.2015 u 11:35

Bionic
Reading

Hrvatska se jučer uspješno zadužila na europskom tržištu izdavasnjem 1,5 milijardi eura 10-godišnjih obveznica uz prinos od 3,3 posto. Što će to značiti novinarima je nakon sjednice Vlade pojasnio ministar financija Boris Lalovac

'Samo na ovom izdanju obveznica Hrvatska bi godišnje mogla uštedjeti oko 350 milijuna kuna, toliko će manje kamata u budućnosti plaćati. Ako uzmemo u obzir da smo se prije koju godinu zaduživali po 6 posto, a danas je to 3 posto,... znači 300 do 350 milijuna kuna godišnje, u deset godina to vam je skoro 3 milijarde. Ako znamo da su kamate u proračunu sada 10,5 milijardi od 13 milijardi, znači 80 posto se odnosi na kamate - onda je jasno koje je to rasterećenje za buduće troškove kamata u proračunu', kazao je Lalovac upitan za benefite ovako niske kamate.

Što se pak tiče interesa za obveznice, Lalovac je imao odgovor i na to pitanje.

'Ukupni interes se kretao oko 6,5 do 6,7 milijardi eura. Znači, značajan je interes bio za hrvatske obveznice, a pogotovo je bitno što je ročnost prvi puta ovako dugačka, ipak je to povoljnije. Mi smo se prije koju godinu maksimalno mogli zadužiti do 5 godina, ali veće je povjerenje tržišta u hrvatske javne financije i da će dug i deficiti dugoročno ispraviti, da će se stabilizirati javni dug i povjerenje insitucija u tom dijelu', rekao je Lalovac.

Novinare je zanimalo planira li Lalovac još koje zaduženje.

'Da, Hrvatska će svakako težiti da smanji svoj ukupan trošak kamata jer, gledajte, nama je sad primarni deficit negdje oko 0,8 posto, što znači da nam je sav deficit ide na kamate i svako resterećenje dobro dođe. Moj zadatak je da gdje god mogu jeftinog novca u svijetu naći da zatvorimo stare skupe dugove, to je velika ušteda za Hrvatsku. Tu se ne radi o novim zaduženjima nego pokrivamo stare koji su 6 do 7 puta skuplji', poručuje Lalovac, dodavši da će se jeftinije zaduživanje odraziti i na građane i njihove kredite.

Prema predviđanjima nekih analitičara ovako niske kamate ipak neće potrajati do druge polovice godine, no Lalovac kaže da to nije točno.

'Neće poskupiti u drugoj polovici. Iz razgovor s bankama i investitorima dojam je da bi ovo moglo potrajat 2 godine', poručuje Lalovac.