Internetski maturanti

Korona je proslavu mature preselila u automobile, dnevni boravak i na društvene mreže

07.06.2020 u 22:38

Bionic
Reading

Virtualne maturalne zabave postale su novi fenomen. Slavi se na Zoomu, YouTubeu, Twitchu i Tik Toku. U Sjedinjenim Državama u to su se uključile i popularne ličnosti poput Billie Eilish, Chance the Rappera i Jonas Brothersa, pružajući time podršku generaciji maturanata 2019./2020. koja prolazi kroz stresno razdoblje. Glumac John Kraskinski domaćin je vlastite maturalne veselice s porukom: 'U ovo vrijeme nedostaje vam mnogo stvari, maturalna zabava ne smije biti jedna od njih'

U 'staroj normali' u ovo doba godine u nas je bila sezona proslava mature. Cure su za tu priliku mjesecima birale toalete, a momci prvi put uskakali u odijela. U 'novoj normali' u nas se do zadnjega nije znalo ni kada će se polagati državna matura, a kamoli organizirati maturalna zabava.

Naši maturanti, dakako, nisu iznimka, mada se norveški Nyttårsballet održava zimi, austrijski Maturball obično u siječnju i veljači, na Novom Zelandu također u zimskim mjesecima. U Belgiji, Italiji, Poljskoj i Litvi priređuje se 100 dana prije završetka polaganja mature, što je istaknuto u nazivu događaja: u Belgiji je to 100-dagen fest, u Italiji I cento giorni, u Poljskoj studniówka, a u SAD-u i Kanadi održava se u ovo proljetno vrijeme.

Korona je promijenila mnogo toga, pa i proslavu završetka srednje škole. Dobar dio maturanata u svijetu ove godine ostat će prikraćen za događaj koji se pamti cijelog života. Barem za onakav kakvog se sjećaju prethodne generacije.

Jer Sjedinjene Države i dalje prednjače brojem zaraženih i mrtvih u svijetu, a epidemija u mnogim saveznim državama ne jenjava. Novo žarište je Brazil, Britanija ima više zaraženih i mrtvih od Italije, u Rusiji broj žrtava ne pada… Pa ipak, u tom košmaru slavi se najvažniji dan u životu srednjoškolca, ali na malo drukčiji način.

  • +21
Zagrebački maturanti na Bundeku su 28. svibnja ipak proslavili svoj dan Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Unatoč koronanevoljama, britanske e-trgovine prodaju svečane toalete, francuske također. Ranijih godina britanski su roditelji za njih bili spremni izdvojiti 500 funti, dok su ostali troškovi priprema sezali do hiljadu. Izdaci su ove godine daleko manji, no maturantice unatoč izolaciji žele zablistati u glamuroznim opravama, a maturanti u smokinzima, mada se ovogodišnja proslava preselila u obiteljski dnevni boravak i u virtualni svijet. To je učinio dobar dio od 3,7 milijuna ovogodišnjih američkih maturanata.

Kako to izgleda u Sjedinjenim Državama, pokazala je jedna mama iz Colorada. Kuću je dekorirala žaruljicama i objesila natpis 'Covid maturalna zabava s mamom', iz obližnjeg restorana naručila je suši, odjenula večernju haljinu te sinu u crnom smokingu i s leptir-mašnom zamijenila izabranu školsku kolegicu. Njihovom slikom pohvalila se na društvenim mrežama uz komentar: 'Na trenutak mi se činilo da je svijet manje zabrljan.'

Kako američki maturanti slave kraj škole u doba koronavirusa Izvor: tportal.hr / Autor: 23 ABC News | KERO

Umjesto maturalnog plesa u zatvorenom prostoru, jedna škola na Floridi organizirala je 'drive-in paradu'. Ograđeno parkiralište ukrašeno je u čast Covida-19 fotografijama sredstava za dezinfekciju i rolama toaletnog papira te su 'skockani' maturanti kružili automobilima i zaustavljali se na jednoj od šest postaja s grickalicama i kolačima, dok se za dobro raspoloženje brinuo DJ.

Ono glavno zbivalo se na internetu. Virtualna maturalna zabava odvijala se na društvenim mrežama Zoomu, YouTubeu, Twitchu i Tik Toku s tisućama videosnimki svečano odjevenih tinejdžera i milijun hashtag unosa. Do sada je bio običaj da maturanti dolaze po svoje kolegice na kućni prag, odakle ih ispraćaju roditelji i članovi obitelji, a sada je neke djevojke na virtualni odlazak na zabavu ispratilo i do 2000 posjetitelja mreža.

Slaveći na mrežama, mnogi su počeli stvarati svoje chatove, povezujući se s tinejdžerima iz cijelog svijeta. Portal Moj školski ples osmislio je novi koncept pod nazivom 'Virtualna maturalna zabava uživo', pružajući besplatnu platformu na kojoj DJ-ovi puštaju glazbu i nude poklone, pa maturanti iz cijele zemlje i izvan nje mogu razgovarati i slati emotikone.

Zahvaljujući koroni, virtualne maturalne zabave iznenada su postale novi fenomen, u što su se također uključile popularne ličnosti pružajući time podršku generaciji koja prolazi kroz stresno razdoblje zbog neizvjesnosti i izolacije, odgađanja mature i polaganja ispita zrelosti online. Glumac John Kraskinski domaćin je vlastite maturalne veselice s porukom učenicima: 'U ovo vrijeme nedostaje vam mnogo stvari, a maturalna zabava ne smije biti jedna od njih.' Pridružuju mu se celebrityji Billie Eilish, Chance the Rapper i Jonas Brothers.

Glumac John Kraskinski domaćin je vlastite maturalne veselice, a pridružuju mu se Billie Eilish, Chance the Rapper i Jonas Brothers Izvor: tportal.hr / Autor: SomeGoodNews

Maturalni ples ima korijene u debitantskim balovima i nastupnim zabavama, kada su djevojke i mladići službeno ulazili u društvo odraslih. Okosnica i današnjih popularnih bečkih balova neizostavan je ples debitantkinja.

Amerikanci su taj ritual, popularni prom, skrojili po svom ukusu: zacrtana odjeća, školski kolega dolazi po curu iz razreda na kućni prag te je odvodi na svečanost, obično u svom prvom automobilu koji su mu roditelji poklonili tom prilikom. Na tu temu snimljeni su deseci filmova, a koliko je mladim Amerikancima to važno, pokazuje i 'maturantski horoskop'.

Običaj su preuzeli Kanađani, a američki način usvojilo je i 85 britanskih škola, procjenjuje British Council. Jednako se slavi u Brazilu, ali uz sambu i vatromet boja. Nakon raspada SSSR-a maturalni ples u Rusiji postao je dokaz prestiža, za što su roditelji djece u privatnim školama spremni potrošiti više od 200.000 rubalja (gotovo 20.000 kuna), a u metropoli je popularno šik slavlje na palubi broda dok krstari rijekom Moskvom. Zadnjih godina kineske maturantice su tipične kape i halje zamijenile unajmljenim vjenčanicama - zašto, ne zna se…

Tako je to bilo do jučer. Hoće li internetski maturanti – koje je korona nagnala na nov način inicijacije u društvo - trajno promijeniti običaje? Možda, no sigurno je to da će generacija 2019./2020. proslavu mature pamtiti kao niti jedna do sada.