pretvaranje duga u kapital

Koestlin povećava vlasnički udio u Maraski

08.05.2017 u 15:27

Bionic
Reading

Dioničari Maraske bi na glavnoj skupštini sazvanoj za 13. lipnja trebali donijeti odluku o povećanju temeljnog kapitala za 30 milijuna kuna i to ulaganjem prava bjelovarskog Koestilna, koji će tako dio svojih potraživanja pretvoriti u vlasnički udio u zadarskoj tvrtki

Prema podacima iz poziva za glavnu skupštinu predlaže se povećanje temeljnog kapitala sa 69,9 milijuna kuna na 99,9 milijuna kuna i to izdavanjem 428.572 novih redovnih dionica, pojedinačne nominalne vrijednosti 70 kuna.

Temeljni kapital povećao bi se ulaganjem u pravima za iznos od 30 milijuna kuna uz isključenje prava prvenstva postojećih dioničara, osim Koestlina.

Za dio od 30 milijuna kuna prestala bi obveza potraživanja Koestlina prema Maraski, a dionički udio Koestlina u Maraski povećao bi se s 21,9 na 45,3 posto.

Naime, ukupna potraživanja Koestlina prema Maraski na dan 31. ožujka ove godine iznosila su 41,78 milijuna kuna, a ostvarena su na temelju ugovora o pozajmici od sredine prosinca 2013. godine na iznos od 30 milijuna kuna i pripadajući iznos kamata sa aneksima tom ugovoru te ugovorima o cesiji sklopljenim sredinom prosinca prošle godine na iznose od 25,6 milijuna kuna i 12,7 milijuna kuna.

S obzirom na iznos obveza i nemogućnost plaćanja dugovanja Maraska je Koestlinu predložila dokapitalizaciju unosom svojeg potraživanja. Uprava Koestlina je je taj prijedlog prihvatila sredinom prošlog mjeseca.

Uz davanje razrješnica članovima Uprave i Nadzornog odbora Maraske te odabir tvrtke Deloitte za revizora društva, dioničari bi na glavnoj skupštini trebali donijeti odluku i o upotrebi lanjske dobiti koja iznosi 7,3 milijuna kuna i koja će se u cijelosti upotrijebiti za pokriće gubitaka iz ranijih godina.