POČETAK RADOVA

Kinezima predana projektna dokumentacija, kreće izgradnja Pelješkog mosta

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 30.07.2018 13:09
  • Objavljeno 30.07.2018 u 13:09
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: hc.hr

Predstavnici Hrvatskih cesta, naručitelja radova i China Road and Bridge Corporation (CRBC), izvođača radova, potpisali su u ponedjeljak u Stonu zapisnike o primopredaji projektne dokumentacije za izgradnju Pelješkog mosta

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić tom prilikom je istaknuo kako tim činom kineski izvođač uveden u samu izgradnju Pelješkog mosta.

„Dugo smo čekali početak radova, a obavljen je ogroman administrativan posao. Danas i službeno počinje teći rok kineskim izvođačima. U samom vođenju projekta ima još zahtjevnog administrativnog posla. Upoznali smo izvođače sa svime što od njih očekujemo, prije svega pri izvođenju radova, ali i administriranju, kako ne bismo bili izloženi korekcijama Europske unije“, rekao je Škorić.

Dodao je da bi strojevi na gradilište trebali doći do kraja kolovoza. „S obzirom na promijenjeni raster stupova u odnosu na stari projekt, ugovorom je predviđeno da se na tom mjestu izvedu istražni radovi“, dodao je Škorić.

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) Tomislav Petric izjavio je kako je riječ o prvom sastanku koordinacije te kako je uloga SAFU partnerski pomoći da se što prije realiziraju svi postupci javne nabave. „Hrvatskim cestama isplatili smo 320 milijuna kuna kako bi se osiguralo financiranje“, rekao je Petric.

Državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvija Spomenka Đurić izjavila je kako se kao upravljačko tijelo Ministarstvo htjelo upoznati s izvođačima projekta. „Željeli smo da se svi unutar sustava predstavimo jedni drugima te uspostavimo način komunikacije i praćenja projekta, s obzirom na njegovu važnost i veličinu. To nam iznimno važno. Redovito ćemo pratiti provedbu projekta“, istaknula je Đurić.

Državni tajnik u Ministarstvo prometa Tomislav Mihotić istaknuo je kako pitanje kooperanata ipak treba postaviti kineskom izvođaču, ali i da je Hrvatskoj interes da što više domaćih izvođača sudjeluje u izgradnji.

  • +4
  • +1

Pelješki most

Izvor: Screenshot / Autor: HC.hr

„Nadam se da ćemo u tome uspjeti u pripremi samog gradilišta i radova. Za Dubrovnik je, osim Pelješkog mosta, bitna i izgradnja brze ceste od Zračne luke Dubrovnik do grada Dubrovnika. Tu tražimo optimalnu trasu, kako bi to bio drugi veliki projekt na korist dubrovačkog područja, posebno za zračnu luku čiji se promet približava tri milijuna putnika“, rekao je Mihotić.

Dodao je kako je pitanje izgradnje Pelješkog mosta otvoreno s vlastima Bosne i Hercegovine, ali kako nitko iz BiH na sastanku prije deset dana nije tražio da se projekt zaustavi.

Bosanski mediji ovih su dana pisali su da bi predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović mogao posegnuti za podnošenjem tužbe protiv Hrvatske Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu. Stranke koje okupljaju pretežito bošnjačko biračko tijelo protive se gradnji Pelješkog mosta jer smatraju kako bi on mogao zapriječiti ulazak većim plovilima u akvatorij Neumskog zaljeva, ali i ugroziti pristup BiH otvorenome moru.

Inače, u travnju ove godine Hrvatske ceste i kineski konzorcij China Road and Bridge Corporation potpisali su ugovor za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a).

Pelješki most bit će dug 2,4 kilometra i visok 55 metara, a imat će četiri prometna traka.  Od današnjeg dana počinje teći rok od 36 mjeseci za realizaciju izgradnje Pelješkog mosta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!