dampinške cijene

Kina otvorila istragu o uvozu svinjetine iz EU-a

17.06.2024 u 13:14

Bionic
Reading

Kina je u ponedjeljak najavila istragu o uvozu svinjetine i proizvoda od svinjskog mesa iz Europske unije nakon prigovora domaćih proizvođača da se prodaju po umjetno niskim cijenama

Istraga će obuhvatiti svinjetinu namijenjenu ljudskoj prehrani, poput svježih, hladnih i smrznutih komada svinjskog mesa, te svinjskih crijeva, mjehura i želuca i bit će pokrenuta 17. lipnja na zahtjev Kineske udruge za stočarstvo, izvijestilo je u ponedjeljak ministarstvo trgovine.

Nadležna državna agencija mora je dovršiti u roku od godinu dana, uz mogućnost produljenja za dodatnih šest mjeseci, bude li potrebno, istaknuli su u ministarstvu.

Krajem prošlog mjeseca list Global Times objavio je, pozivajući se na izvore u poslovnim krugovima, da kineski proizvođači planiraju zatražiti istragu u uvozu nekih proizvoda od svinjetine iz EU-a, tvrdeći da se prodaju po umjetno niskim cijenama.

U četvrtak list je na platformi X objavio, pozivajući se na "insajdersku" informaciju, da su kompanije službeno zatražile istragu, ne navodeći koje bi proizvode trebala obuhvatiti. Nisu imenovali ni tvrtke koje su podnijele zahtjev.

Domaća industrija ima pravo podnijeti zahtjev za otvaranje antisubvencijskih i antidampinških istraga kako bi zaštitila svoja legitimna prava i interese i kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje tržišta, u skladu s relevantnim kineskim zakonima i propisima WTO-a, rekao je prošli četvrtak glasnogovornik ministarstva trgovine He Yadong, prema izvješću novinske agencije Xinhua.

Kina je prošle godine uvezla svinjetinu, uključujući iznutrice, u vrijednosti od šest milijardi dolara, a više od polovine isporuka stiglo je iz EU-a, prema podacima carinske uprave. Glavni dobavljač bila je Španjolska s vrijednošću isporuka od 1,5 milijardi dolara, gotovo tri puta većom od onih iz drugoplasirane i trećeplasirane Nizozemska i Danske.

Europski proizvođači svinjetine trenutno ne plaćaju uvozne carine.

Kineska odluka o istrazi nadovezala se na prošlotjedno upozorenje Europske komisije da bi mogla uvesti dodatne carine na uvoz električnih automobila na baterije iz Kine zbog "nepoštenih subvencija" proizvođačima. Bruxelles istražuje i moguću nedopuštenu pomoć kineskih vlasti u nizu drugih sektora.

Peking je već početkom godine otvorio istragu o uvozu žestica iz EU-a, a mogao bi provjeriti i prigovore domaćih proizvođača o mogućem europskom subvencioniranju mlijeka i mliječnih proizvoda.

Tijekom posjeta Novom Zelandu kineski premijer Li Qiang istaknuo je prošli tjedan u razgovoru s predstavnicima tvrtki kontinuirano jačanje potražnje za prehrambenim proizvodima visoke kvalitete, poput mliječnih proizvoda, govedine i janjetine.

Novi Zeland najveći je proizvođač mlijeka i mliječnih proizvoda u svijetu i glavni dobavljač Kine. Analitičari nagađaju da bi, ako Kina uvede carine na uvoz iz EU-a, najveći dobitnici mogle biti upravo tvrtke s Novog Zelanda.

Kineske carine ili trgovinske prepreke uvozu mliječnih proizvoda iz EU-a mogle bi pomoći Novom Zelandu da još više poveća svoj tržišni udio, rekla je analitičarka na novozelandskoj burzi Cristina Alvarado.

Iz Europske komisije su prošli tjedan u odgovoru e-poštom Reutersu o mogućim kineskim istragama o uvozu svinjetine i mliječnih proizvoda iz EU-a kazali: "Kineska vlada može zatražiti rješenje spora pri Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) i ne mora posezati za kaznenim protumjerama".