SKUPŠTINA GRADA ZAGREBA

Kavana Corso ili kad zastupnici ne znaju što je greenfield investicija

04.12.2017 u 17:46

Bionic
Reading

S 25 glasova 'za' osam protiv i tri suzdržana Skupština Grada Zagreba prihvatila je zamjenu nekretnina između Grada i države prema kojoj je Grad dao prostor u Frankopanskoj (10,5 milijuna kuna) i zgradu u Ulici Republike Austrije (28,06 milijuna kuna). Država će Gradu dati kavanu Corso (29,7 milijuna kuna), prostore koje koristi Turistička zajednica (6,86 milijuna kuna) te zemljište u Sesvetskom Kraljevcu (2,88 milijuna kuna), na kojem Grad planira izgraditi zgradu smještaj nezbrinutih životinja

Kako je ukupna vrijednost nekretnina koje daje država 900 tisuća kuna viša od one za lokacije u vlasništvu Grada, Bandić se obvezao namiriti razliku prijebojem drugih potraživanja Grada prema državi ili davanjem u vlasništvo druge nekretnine jednake vrijednosti.

Kao što je tportal već pisao Corso vodi tvrtka Splendid Corso, koja je s državom potpisala petogodišnji ugovor o najmu u travnju ove godine. Iza Splendid Corsa stoji Danijela Gajski, čiji je otac Božo Crnjac tijekom privatizacije devedesetih došao u posjed poduzeća Splendid, koje je za komunizma upravljalo Corsom.

Sa skupštinske govornice tijekom rasprave moglo se čuti da je potpuno nejasno zašto uopće Grad ulazi zamjenu nekretnina s državom.

'Corso se iznajmljuje za 5000 kuna mjesečno, a radi se zamjena od 30 milijuna kuna. Nije ni čudo da grad godišnje uprihodi svega 150 milijuna kuna od svojih nekretnina', kazao je Zvane Brumnić (SDP).

Milana Vuković Runjić (BM 365) upoznala je zastupnike s prošlošću kavane i najavila kako je će to biti sjajna greenfield investicija na što ju je Sandra Švaljek (Nezavisna) upozorila kako je tu nije riječ o greenfield investiciji jer ona podrazumijeva da se radi na livadi od nule te da je ovdje riječ o brownfield investiciji. 

  • +19
Bandić sa suradnicima u obilasku kavane Corso u Zagrebu u svibnju 2017. Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl