PRORAČUN ZA 2018. – PRVO ČITANJE

Švaljek: Bandić prodaje državi udjele u trima tvrtkama koje država ne planira kupiti

30.11.2017 u 15:01

Bionic
Reading

Proračun Grada Zagreba za 2018. godinu planiran je u iznosu od 7,57 milijardi kuna bez proračunskih korisnika, odnosno 9,33 milijardi s njima. I prije nego li je došao na prvo čitanje u Skupštinu Grada Zagreba Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, jučer je naveo kako je Grad ostao bez 400 milijuna kuna, što je nazvao božićnim 'darom' Vlade Gradu Zagrebu

Na tom tragu, obrazlažući prijedlog proračuna za iduću godinu, Vjera Salopek, šefica gradskih financija, danas je na sjednici Skupštine navela kako je u periodu 2015.- 2018. Grad Zagreb zahvaljujući različitim vladama i poreznim reformama ostao bez 1,5 milijardi kuna.

Na njeno izlaganje osvrnuo se Rajko Ostojić u ime Kluba SDP-a, kazavši kako su taj problem mogli i još uvijek mogu lagano riješiti jer su participirali u Vladi RH.

'Koliko je meni poznato, gradonačelnikova stranka bila je u prethodnim i ovoj Vladi. Taj manjak koji gradonačelnik spominje od 400 milijuna kuna lako se riješi na Markovu trgu. Prijeđite na drugu stranu ulice, izmijenite zakone i dobit ćete novce za koje tvrdite da su vam uzeti. Pa vi ste na vlasti u državi', podsjetio je Ostojić.

  • +5
Skupština Grada Zagreba Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Sandra Švaljek u ime kluba svoje liste i HSLS-a navela je kako gradonačelnik stalno govori o salonskim ljevičarima i desničarima, ali da je zapravo njegov prijedlog proračuna salonski jer izgleda kao da je izašao iz salona za uljepšavanje. 'Međutim estetski nedostaci nisu se uspjeli sakriti. Imamo deficit koji je planiran na 240 milijuna kuna, najveći u zadnjih 10 godina.

Proračun će se vrlo brzo naći u problemima i zbog toga se planira prodaja manjinskih udjela u tvrtkama APIS IT, Vodoprivreda i Zračna luka Zagreb državi u iznosu od 323 milijuna kuna. Ali kada se pogleda prijedlog proračuna države, doista postoji stavka kupnje udjela javnih tvrtki za oko 320 milijuna kuna, ali ni u jednoj od tri spomenute. Drugim riječima, Grad planira prodati državi nešto što ona ne planira kupiti', upozorila je Švaljek.

Tomislav Tomašević u ime Lijevog bloka naveo je da je planirani proračun nerealan, nerazvojan, postizboran i transparentan tek toliko da zadovolji minimum. Podsjetio je da od 15 strateških projekata koji su usvojeni prije nekoliko tjedana danas u prijedlogu proračuna imamo samo žičaru Sljeme.

'Gradonačelnik je svjetski šampion u recikliranju projekta koje povlači iz proračuna iz proračun, od izbora do izbora i stalno slušamo iste stvari', naveo je Tomašević.

Krešimir Kartelo (Neovisni za Hrvatsku) naveo je da će tražiti vertikalno povezivanje zapadnog dijela grada te da se počnu pripremati papiri i rješavati imovinsko-pravni odnosi, uz krpanje vodovodne mreže, kako u proračunu za 2018., tako i onima koji dolaze.

Stanko Kordić u ime Kluba GLAS-HSU smatra da je predloženi proračun copy/paste rebalansiranog proračuna i da je nerealan što se tiče prihodovne strane te da je samo pitanje kada će se to priznati.

'To je nemoguće sakriti. Gospođo Salopek, hajdemo dizajnirati proračun onako kako vi očekujete, a ne kako gradonačelnik obećava. Tako rade ozbiljni ljudi, a ispada da mi stalno obmanjujemo', rekao je Kordić.