transakcije nekretninama

Bandić ima novi prijedlog za kavanu Corso, milijunska zamjena ide dalje

27.11.2017 u 18:50

Bionic
Reading

Nakon što je u posljednji čas sa sjednice u listopadu s dnevnog reda skinuo točku vezanu uz kavanu Corso, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić tu je točku, u nešto izmijenjenom obliku, ponovno uputio u skupštinsku proceduru

Riječ je, podsjetimo, o zamjeni nekretnina s državom prema kojoj bi Grad u posjed trebao dobiti nekad poznato okupljalište na križanju Ilice i Gundulićeve, a koje gotovo dva desetljeća nije u funkciji.

Prema prvotnom prijedlogu, bilo je planirano da Grad državi za prostor kavane vrijedan 29,7 milijuna kuna da poslovni prostor u Frankopanskoj ulici koji koristi Ministarstvo financija, čija je vrijednost procijenjena na 10,5 milijuna kuna, dok bi razlika od 19,2 milijuna bila prebijena na način da u roku od dvije godine Grad preda i poslovni prostor u Šenoinoj ulici, koji trenutno koristi Visoki prekršajni sud RH.

Od te ideje se odustalo, a prema novom prijedlogu, Grad bi sada dao prostor u Frankopanskoj vrijedan 10,5 milijuna kuna i zgradu u Ulici Republike Austrije, koju koristi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, a procijenjena je na 28,06 milijuna kuna.

Za 38,5 milijuna kuna država bi Gradu isporučila kavanu Corso (29,7 milijuna kuna), prostore na adresi Jurišićeva 1 i 1a koje koristi Turistička zajednica grada Zagreba (6,86 milijuna kuna) te zemljište u Sesvetskom Kraljevcu (2,88 milijuna kuna), na kojem Grad planira izgraditi zgradu za izolaciju i smještaj nezbrinutih životinja.

  • +19
Bandić sa suradnicima u obilasku kavane Corso u Zagrebu u svibnju 2017. Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Kako je ukupna vrijednost nekretnina koje daje država 900 tisuća kuna viša od one za lokacije u vlasništvu Grada, Bandić se obvezao namiriti razliku prijebojem drugih potraživanja Grada prema državi ili davanjem u vlasništvo druge nekretnine jednake vrijednosti.

Prihvati li Skupština predloženu zamjenu, Corso će voditi tvrtka Splendid Corso, koja je s državom potpisala petogodišnji ugovor o najmu u travnju ove godine, a svega mjesec dana kasnije Bandić je najavio njeno otvaranje do kraja godine, baš kao i što je - kada je prvi put izabran za gradonačelnika - 2000. godine u inauguracijskom govoru skupštinske govornice najavio istu stvar.

Iako kavana, koja je otvorena 1907. godine, ne radi već dva desetljeća, Danijela Gajski, čiji je otac Božo Crnjac tijekom privatizacije devedesetih došao u posjed poduzeća Splendid, koje je za komunizma upravljalo Corsom, ustvrdila je prije mjesec dana za tportal da je 'tvrtka Splendid u posjedu prostora kavane Corso od 50-ih godina prošlog stoljeća' te da cijelo vrijeme ima 'legalnu pravnu osnovu za posjedovanje navedenog poslovnog prostora te uredno izvršava sve svoje preuzete obveze'.

Gajski i otac Božo Crnjac vode poznate zagrebačke restorane Okrugljak i Dubravkin put.